Därför ligger Microsofts nya datacenter under havsytan

Datacenter Nu har Microsoft sänkt sitt första datacenter i havet norr om Skottland. Det minskade behovet av kylning ska ge ett grönare internet.

Därför ligger Microsofts nya datacenter under havsytan

Mer än hälften av jordens befolkning bor inom 19 mil från kusten. Med Project Natick har Microsoft undersökt vilka fördelar och svårigheter som finns med att upprätta datacenter under havsytan. Man har använt sig av teknik från ubåtar, såväl som de senaste metoderna inom marin energi. Syftet är att minska den energi som går åt för kylning och därmed ge ett grönare internet.

Kan lagra cirka fem miljoner filmer

Nu har den första enheten sänkts vid European Marine Energy Centre utanför Orkneyöarna, norr om Skottland. Anläggningen innehåller tolv rack med sammanlagt 864 av Microsofts datacenterservrar. Det innebär att Naticks kraft motsvarar tusentals storkonsumenters PC:s, och datacentret har nog mycket utrymme för att lagra cirka fem miljoner filmer. Det ska bland annat ge de som bor nära kusten tillgång till blixtsnabba molntjänster.

Får plats i en standardcontainer

Själva tryckkärlet är 12,2 meter långt och har en diameter på 2,8 meter (drygt tre meter med de yttre komponenterna). Det innebär att kärlet får plats i en standardcontainer och enkelt kan skeppas på tåg, lastbil eller fraktbåt. Under ytan tillkommer en dockningsstruktur som är 14,3 meter lång och 12,7 meter bred. Anläggningen drar 240 kilowatt, och elen som används ska vara 100 procent förnyelsebar. Från att ett datacenter skeppas ut från fabriken ska det kunna vara operativt inom 90 dagar.

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation och telekombranschen.
Just nu begränsat erbjudande!

Gratis nyhetsbrev!

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Jag godkänner att Telekomidag sparar mina uppgifter