Därför ratar Stockholm Microsoft 365

Säkerhet Efter utredning står det klart att Stockholm Stad inte kommer gå till Microsofts molntjänst. Skälet är att säkerheten kring personuppgifter inte kan garanteras.

Därför ratar Stockholm Microsoft 365
Foto: Yanan Li

Sedan Schrems II-domen har förhållandet med amerikanska teknikbolag blivit komplicerad för många myndigheter och företag. Att amerikanska myndigheter ges möjlighet att ”trumfa” alla säkerhetsregler och begära ut information – har gjort det svårt att garantera att personuppgiftslagar följs.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Tillgång till vår digitala Premium-tjänst om professionell kommunikation.
  • Nischade nyhetsbrev för Professional och Contact Center.
  • Få tillgång till alla avsnitt i vår utbildnings-tv om Teams, SD-Wan och Chattbotar.
  • Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på Telekom-branschens viktigaste frågor.
Redan prenumerant?

I fjol så gick Skatteverket och Kronofogdemyndigheten ut och berättade att de ansåg det oförenligt med svensk lag att använda sig av amerikanska molntjänster för känslig information – och det har fått många att dra öronen åt sig.

Stockholm Stad är en av de som efter utredning sällat sig till Skatteverkets sida och alltså inte kommer gå över till molntjänsten Microsoft 365.
–  Det allra viktigaste skälet är att amerikanska molntjänstleverantörer i dagsläget inte kan ge tillräckliga garantier mot att personuppgifter som hanteras i Stockholms stads it-system kan begäras ut av amerikanska myndigheter, säger Stefan Carlson, teknikchef på Stockholms stad till Computer Sweden.

Flera problematiska bitar

Att kommunen även saknar inflytande över villkoren samt att avtalet närsomhelst kan ändras är ytterligare skäl som tas upp i utredningen. En annan sak som även pekas ut som problematisk är att kraven på användarna ur ett informationssäkerhets-hänseende är höga, vilket gör att det är för enkelt att misstag sker.

För att ytterligare komplicera det hela så handlar det inriktningsbeslut som staden tagit inte om Microsoft 365 i sig, utan om molndelen. Alltså hur tjänsten levereras. I dagsläget användes en on prem-lösning och den kommer man fortsätta att använda. Dock blir Stockholm utan de modernare samverkansverktygen som kräver molnleverans. Där har man nu istället börjat titta på andra alternativa leverantörer.
– Kortsiktigt kommer vi göra kompletteringar till den miljö vi redan har. Vi är inte missnöjda med Microsofts produkter i sig, vi vill bara säkerställa att vi följer lagarna om skydd av personuppgifter när vi kör in deras tjänster, säger Stefan Carlsson till Computer Sweden.

Senaste artiklarna

Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv om aktuell teknik.