Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Därför ska du satsa på dect: Läs argumenten från experten

Dect Lösningen uppfattas som otrendig, men Theis Mørk på Sennheiser vill slå ett slag för dect. En lång räckvidd ger användarna stor rörlighet – till detta är säkerheten högre.  
Och snart kommer den nästa dect-generation där tekniken förväntas bli en del av den nya 5G-standarden.

Därför ska du satsa på dect: Läs argumenten från experten

Ett dect-system har alltid två komponenter som ständigt kommunicerar, en basstation och en mobil enhet. Tekniken lanserades på tidigt 90-tal och har blivit den globala standarden för en säker trådlös kommunikation – med Japan som enda undantag.

Fler än 110 länder använder i dag dect med över 100 miljoner nya enheter sålda årligen. Även om lösningen har varit på nedåtgående under den senaste tiden så ser Sennheiser nu flera nya områden där man utnyttjar teknikens fördelar.
– Tidigare var den inte lika tillgänglig som den är i dag och hade bara starka tillämpningar för traditionella telefoner. Det här har förändrats helt, säger Theis Mørk, vice produktchef på Sennheiser Communications.

Han berättar att teknikplattformen har genomgått avsevärda uppdateringar. Men vilka är då de främsta argumenten för att använda dect?– Det är mindre sannolikt att dect-devices påverkas av andra elektroniska enheter och signaler eftersom de använder ett separat frekvensband i kontorsmiljön. Och på grund av den egna frekvensen kan dect-enheter användas jämsides med enheter som använder blåtand och wifi, säger han.

Decy ger ökad rörlighet

Bland de stora fördelarna med dect-lösningar finns en stor räckvidd som ger användaren en ökad rörlighet. Det skapar en mer effektiv personal med en högre produktivitet, vilket kan öka deras jobbtillfredställelse och bidra till att skapa en angenäm arbetsmiljö. Tekniken ger dessutom användarna en överlägsen röstkvalitet.

Dect kan användas med traditionella PBX-telefonsystem och VoIP-system. Theis anser att det är i headset som tekniken skapar det största värdet på arbetsplatsen – hos Sennheiser ingår de i produktserien Impact. Bolagets headsets har mikrofoner som filtrerar bort oönskat ljud samtidigt som talet förstärks, vilket ger en bättre ljudupplevelse för talare såväl som lyssnare.
– Våra dect-headset är designade för moderna kontorsarbetare som behöver rörlighet i kontorslandskapet. I och med att man använder flera olika enheter och ofta sitter vid olika skrivbord så kräver dagens kunskapsarbetare en flexibel, personlig kommunikationslösning som helt enkelt fungerar. Det här förutsätter kvalitet, framtidssäkrade enheter och komfort som varar genom hela dagen – samt avancerad säkerhet, säger han.

Enligt Theis följer de flesta enheter som kan använda tekniken den så kallade dect-säkerhetskedjan – bland annat Sennheisers Impact-portfölj. Han konstaterar att storleken på företaget och antalet samtidiga användare spelar en stor roll när man ska fastställa det möjliga antalet dect-enheter för en plats.
– Det finns många aspekter som man behöver ta hänsyn till när man planerar utrullningen av dect-teknik. En rad faktorer påverkar räckvidd och enheternas densitet. Utöver antalet som använder lösningen samtidigt kan det handla om lokalernas upplägg och byggnadens arkitektur samt det antal samt typ av enheter som man använder, säger han.

Rådande standard begränsar dect

Just nu ser Sennheiser att den rådande standarden begränsar tekniken, men den kommande dect-standarden säga öppna för en bredd av nya användningsområden.
– Den nya dect-standarden kommer att ge en vässad överföring av data och snabbare responstider. Den kommer aldrig bli en ny wifi-standard och inte heller konkurrera med wifi när det gäller en-till-en-kommunikation. Men den kommer att underlätta införandet av i en applikation där det kanske skulle kunna av intresse att köra IP över dect, säger han.

Dect förväntas också bli en ny del av den nya 5G-standarden och kommer då utgöra en integrerad del av den globala standarden för trådlöst. Det säkerställer att dect fortsatt kommer existera, men också att tekniken kan utvecklas ännu mer. Även om dagens version ännu inte är i full blom så har tekniken blivit mycket mer tillgänglig.
– Utvecklingsplattformarna har förbättrats avsevärt, och nu finns en öppen mjukvaruplattform tillgänglig som sänker inträdesbarriären för den här tekniken, säger Theis Mørk.

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation och telekombranschen.
Just nu begränsat erbjudande!

Gratis nyhetsbrev!

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Telekomidag sparar mina uppgifter