nr-logo

Bevakar den svenska telekombranschen

”Datacenter-branschen kommer explodera”

Sverige är hett i datacenter-världen – och det spiller över på andra branscher.
Inte minst byggindustrin som ser gyllene lägen här i landet.
– Vi ser Sverige som en jättelovande marknad, här är perfekta förhållanden för datacenters, säger Thomas O’Connor på Collen.

  • Artikel annons 1

Facebook, Google och Amazon. De amerikanska jättarna har sett stora fördelar med att förlägga datacenter till Sverige och de är inte ensamma. Flera stora europeiska aktörer lokas hit.

– Irland har varit Europas centerpunkt för datacenter. Men vi tror att Sverige kommer att bli större än Irland. Här finns energi, bra infrastruktur och kompetent personal. Detta samt de investeringar man gör i infrastrukturen kommer innebära att Sverige blir stora inom datacenter framöver, säger Thomas O’Connor, Sverigechef på irländska byggbolaget Collen.

Collen kom till Sverige i fjol och byggde två datacenter i Västerås och Eskilstuna. Och även om de första byggena är avklarade – har man valt att etablera ett svenskt dotterbolag.

– Var realistisk: Vår värld är uppkopplad och den kommer fortsätta att vara allt mer så. Molnet är framtiden och trenden är att allt fler behöver datacenter. Vi förväntar oss att vara väldigt upptagna 2019.

En 208 år gammal nykomling

Det irländska företaget är kanske nykomlingar i Sverige, men det har anor från 1810 och lagom till sitt 200-årsjubileum byggde de sitt första datacenter.

– På Irland bygger vi allt, men här är det bara datacenter som gäller. Vi fick två stora projekt, men vår plan är att vi ska vara här även efter detta. Vi tänker långsiktigt och ser fram emot att integrera oss i marknaden. Vi siktar på att bli bäst – inte störst.

Sverige har gynnsamma förhållanden för datacenterbyggen och O’Connor erkänner att branschen är tuff. Bland annat avslöjade Dagens Industri i början av november att miljardinvesteringar är på gång i klimatsmarta datacenter.

– Vi kommer konkurrera om alla kontrakt. Visst, det är väldigt stor konkurrens, men vi kom hit av en anledning. Vi bygger på vårt rykte och är övertygade om att det kommer bli hektiskt framöver. Datacenter-branschen kommer explodera, säger han.

Taggar:

  • Annons 3

Fler nyheter

  • Annons 4

”Arbetssätt och kultur är levande och behöver ständigt underhåll”

Nyheter

Öppenhet, interaktion, flexibilitet, kreativitet och synergi. När Tre utvecklade sitt nya huvudkontor var visionen tydlig.
Men hur har det fallit ut i verkligheten?
– Första veckan i 3Huset var jag glatt överraskad över nyfikenheten och hur mycket våra medarbetare nyttjade möjligheterna, säger Helena Körberg, projektledare för Tres nya huvudkontor.