Efter ett helt yrkesliv i bygg- och fastighetsbranschen på ledande positioner i bolag som Skanska och JM tog Peter Neuberg för ett och ett halvt år sedan steget över till en ny bransch när han blev vd på Coromatic.
Datacenterboom i Norden: ”Drivs mycket av ai”
Datacenter
Datacentermarknaden i Norden blomstrar. Globala jättar lockas hit av kallt klimat, tekniskt kunnande, marktillgång och säkrad kraft. Vi har pratat med Peter Neuberg på Coromatic som beskriver en dramatisk utveckling på kort tid.
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
- Tillgång till vår digitala Premium-tjänst om professionell kommunikation.
- Nischade nyhetsbrev för Professional och Contact Center.
- Få tillgång till alla avsnitt i vår utbildnings-tv om Teams-telefoni, SD-Wan och Chattbotar.
- Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på Telekom-branschens viktigaste frågor.
– Det var mycket som lockade. Det kändes väldigt inspirerande att få arbeta med kritisk infrastruktur och också att få göra det på ett stort företag på en synnerligen relevant marknad. Alla mina förväntningar har besannats, säger Peter Neuberg.
Coromatic är en av de större leverantörerna av verksamhetskritisk infrastruktur i Norden. I synnerhet inom datacenter, serverhallar och reservkraftanläggningar. I början av 2019 sålde EQT bolaget till energijätten E.ON.
– Trots att E.ON är gigantiskt så är det ett humant bolag med bra värderingar. Dessutom finns det en stor investeringsvilja i det vi håller på med. Har vi bra tankar kring exempelvis potentiella förvärv finns det goda förutsättningar för oss att agera på det.
Även om affärslogiken i att bygga ett datacenter på många sätt är densamma som vilket byggprojekt som helst så finns det också enligt Peter Neuberg tydliga skillnader mellan branscherna.
– Jämför du med byggvärlden så är det betydligt högre tempo här. Utvecklingstakten är helt enkelt mycket hög. Kopplat till det finns det stort tekniskt kunnande i alla delar av verksamheten.
Just det tekniska kunnandet och marknadskännedomen pekar vd:n ut som några av bolagets absolut främsta styrkor.
– Våra servicetekniker gör mellan 300 och 400 kundbesök om dagen i Sverige. Det är klart att det bidrar till att vi får en väldigt bra överblick över kundernas behov, hur marknaden ser ut och så vidare.
I takt med att det säkerhetspolitiska omvärldsläget försämrats har beredskap kommit högre upp på agendan hos både privata och offentliga aktörer.
– Ett av de områden där vi vinner absolut flest affärer just nu handlar om att säkerställa reservkraft till våra sjukhus. Det är naturligtvis bra för oss, men det är ju också oroande att allt inte funnits på plats tidigare.
–Samtidigt går det åt rätt håll. Företag och organisationer blir bara mer och mer säkerhetsmedvetna och den trenden tror jag att vi bara är i lindan av.
Men även datacentersidan blomstrar, delvis drivet av säkerhetsläget. Coromatic har kunder i både privat och offentlig sektor, ganska jämnfördelat och ungefär hälften av dem säkerhetsprövade.
– Det kommer naturligtvis med en hel del krav. Du behöver se till att din personal och eventuella underentreprenörer också är säkerhetsprövade. Ofta är inställningstiden 30 minuter. Det innebär att du ha en person på site 24/7 årets alla dagar.
Men det är också helt andra faktorer än det osäkra säkerhetsläget som driver på utvecklingen.
– Sedan någon gång tidigt i höstas ser vi ett enormt intresse från stora globala spelare att bygga nya datacenter i hela Norden. Det drivs mycket av ai som kräver väldigt mycket datorkraft.
Även ledtiderna skiljer sig kraftigt åt jämfört med i byggbranschen.
– Norska Green Mountain ska bygga en anläggning åt en kund för cirka 50 miljarder och den ska vara klar 2027. Jämför med sjukhuset Nya Karolinska som skulle kosta cirka 15 miljarder på åtta år. Nu pratar vi om mer än tre gånger större investeringar som ska byggas på mindre än hälften av tiden.
Och det är inte bara enskilda aktörer vars energibehov har höjts drastiskt på kort tid.
– En kund som behövde 4 MWh för sin anläggning för ett och ett halvt år sedan behöver 40 MWh nu. Det är en exponentiell utveckling vi ser på marknaden just nu.
Och det finns enligt vd:n inga tecken på att investeringsviljan kommer att klinga av.
– Nej alla analyser och bedömningar vi sett pekar på att det här kommer att fortsätta.
Att Sverige och övriga Norden lockar utländska jättar beror på flera olika saker. Bland annat det kalla klimatet, säker kraft, tekniskt kunnande och tillgången till mark att bygga på.
– Allt det här sammantaget gör att Norden blir väldigt attraktivt. Norden är på många sätt redan en datacenterhub men har alla förutsättningar att vara det ännu tydligare i framtiden.
Upplever du att något av de nordiska länderna är mer attraktivt att bygga datacenter i jämfört med de övriga?
– Nej, just nu bubblar det lika mycket i alla våra länder. Det händer massor överallt. Sen kan det finnas lite skillnader mellan länderna vi verkar i.
– I Danmark har du alltid möjlighet att lämna gröna sidoanbud. Det går sällan i Sverige. I Danmark väljer upp emot åtta av tio kunder det gröna alternativet.
Att hållbarhet kommit högre upp på ledningsgrupper och andra beslutsfattares agenda är tydligt enligt vd:n.
– Det är en tydlig drivkraft och det kommer även skärpta krav och ny lagstiftning från EU vad gäller energieffektivitet. För vår del handlar det bland annat verkligen om att ta vara på spillvärme. Det har vi blivit väldigt bra på.
– Vi hjälpte exempelvis en kund som tar in 4 MWh i sin anläggning. Nu skickas 3,9 av dem ut igen i fjärrvärme-nätet. Det täcker värmebehovet för ungefär 4000 hushåll.
Nya regelverk och krav kring hållbarhet gör också att det behöver byggas nya anläggningar och att befintliga i många fall behöver uppgraderas.
– Vissa har nu väldigt bråttom med att bygga om sina anläggningar och det är förstås väldigt intressant för oss. Men det är minst lika många som vill bygga helt nya anläggningar.
– Investerar du i en ny anläggning idag vill du nästan alltid att den ska vara state of the art när det kommer till hållbarhet. Du vill inte bara leva upp till kraven som finns idag utan också ta höjd för krav som kan komma framåt, säger Peter Neuberg.