Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Datan visar – så minskade ”rörelsen” i samhället

Corona Håll er inne och gör bara nödvändiga ärenden. Vi lydiga svenskar verkar ha följt påbudet från statsministern och Folkhälsomyndigheten i coronapandemin, Det framgår av data från Telia Crowd Insights.

Datan visar – så minskade ”rörelsen” i samhället

Det är i en sammanställning Telia gjort som visar tydligt. Svenskarnas rörelse minskade kraftigt i mars. Operatören har använt sig av den anonymiserade och aggregerad nätverksdatan som mobiler skickar ut och i denna kunde de se beteenden och rörelserna i samhället.

Under perioden 12 till 19 mars så syntes det en enorm förändring i hur svenskarna reste. Störst var den i Sandviken där rörelsen minskade med 46 procent. Detta följt av Munkfors (-43 procent) och Solna (-42 procent).
– Vi gjorde mätningen under samma period som många stora företag och organisationer rekommenderade sina anställda att arbeta hemifrån och regeringens uppmaning till distansundervisning. Det är förklaringen till de stora skillnaderna i resandet, säger Kristofer Ågren, chef för datanalys på Telia.

Norrmän minskade resandet mest

Men det är inte bara i Sverige som Telia studerat rörelsebeteendet. I övriga nordiska länder har de styrande haft striktare regler kring rörelse och bland annat stängt skolor – och det visade sig tydlig i datan. I Oslo minskade resandet med -42 procent, i Köpenhamn -37 procent och i Helsingfors var nedgången på 34 procent. Det kan jämföras med Stockholm som ”bara” hade en minskad rörlighet på 28 procent.
– Resandet i Norge och Danmark minskade kraftigt redan 12 till 13 mars, i Sverige såg vi den första stora skillnaden den 16 mars. Tidpunkten för minskningen i Danmark och Norge sammanfaller med beslut om omfattande åtgärder, bland annat att stänga skolorna, säger Kristofer Ågren.

Telias data kan också visa var större grupper av människor befinner sig. I Stockholmsområdet var den största förändringen under perioden i centrala Stockholm, och i Solna (Frösunda och Arenastaden).
– Det är en stor skillnad jämfört med en vanlig dag, på många platser är det i princip tomt. Och att förändringen är så tydlig i just Stockholm city och i delar av Solna beror på att många som kan arbeta på distans har sina arbetsplatser där, säger Kristofer Ågren.

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation och telekombranschen.
Just nu begränsat erbjudande!

Gratis nyhetsbrev!

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Telekomidag sparar mina uppgifter