Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Datan visar: Tydlig ökning av resandet i kollektivtrafiken

Pandemin har gjort att vi reser mindre, men ny statistik från Tre visar en oroande trend. Ny data visar att svenskar återigen börjar resa kollektivt – en ökning som kan leda till en ny coronavåg.

Datan visar: Tydlig ökning av resandet i kollektivtrafiken

I veckan är det ett år sedan Folkhälsomyndigheten införde de första restriktionerna för att motverka spridningen av Covid-19 i Sverige. Och sett över året har de olika restriktionerna påverkat vårat rörelsemönster rejält.

Operatörerna har via sin nätverksdata kunnat följa hur väl svenskarna följt restriktioner och uppmaningar i något som de kallar för Jobbindiktatorn. Nu presenterar de en årssummering av sin data samt ett interaktivt verktyg, vari man kan se hur väl invånare i landets största städer undvikit trängsel i kollektivtrafiken.
– När vi tittar tillbaka på året ser vi att bortsett från en tioveckorsperiod i början av hösten så har antalet människor i morgonruschen legat på nivåer under hälften av en normalvecka före pandemin. De senaste veckorna kännetecknas av tydliga ökningar, om än från lägre nivåer, säger Mårten Lundberg, kommunikationsdirektör på Tre Sverige.

Under det gångna året har det varit tre olika faser. Den första kom i början av mars då antalet människor som rörde sig i morgontrafiken tvärdog. I Stockholm var det endast 39 procent i rörelse i kollektivtrafikens rusch jämfört med en normalvecka. I Göteborg var motsvarande siffra 45 procent och i Malmö låg den på 50 procent.

Successivt ökade trafikanterna i maj, men under sommaren så var det väldigt liten rörelse i kollektivtrafiken,.
Våg två kom efter semestern när jobb och skola drog igång. Enligt datan var man i de tre storstadsregionerna uppe på nivåer motsvarande 70 procent av en normalvecka och i Uppsala vara man faktiskt uppe i normala nivåer.

Fas tre inleddes i slutet av oktober och helt plötsligt var vi tillbaka på nivåer motsvarade mars. Under årets sista vecka uppmättes de lägsta siffrorna under året.
Men nu har det vänt. Inledningen av 2021 visar tydliga ökningar i storstäderna. I Stockholm har antalet människor i rörelse ökat med 21 procentenheter från slutet av förra året och är nu på nivåer som motsvarar 33 procent av en normalvecka. Även Göteborg och Malmö visar liknande ökningar, upp till 39 procent i båda städerna. Uppsala ökar ännu mer, upp till hela 71 procent av en normalvecka

Kontoret

Samarbete

Whitepaper

Kontaktcenter

Karriär

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation.
Just nu begränsat erbjudande!

Gratis nyhetsbrev!

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Telekomidag sparar mina uppgifter