”De 100 största företagen kommer att ha väldigt lite kvar i sina egna datahallar”

Datacenter Med en allt starkare tillväxt av dataförbrukandet tar Telekom idag lite extra fokus på datacenterbranschen. Innan jul pratade vi med Daniel Breum på Vertiv och nu har vi intervjuat Martin Svensson på jätten Interxion.

”De 100 största företagen kommer att ha väldigt lite kvar i sina egna datahallar”

Martin Svensson är nordisk säljchef och har en historia på bland annat Ericsson och Tele2 längre bak i tiden.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Tillgång till vår digitala Premium-tjänst om professionell kommunikation.
  • Nischade nyhetsbrev för Professional och Contact Center.
  • Få tillgång till alla avsnitt i vår utbildnings-tv om Teams-telefoni, SD-Wan och Chattbotar.
  • Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på Telekom-branschens viktigaste frågor.
Redan prenumerant?

Vilka är de viktigaste trenderna för datacenter just nu?

– 5g och ai är hajp-ord som man inte kommer förbi, men jag tror att det kommer att bli fokus för hela branschen att skapa communities mellan företag och mellan molntjänsterna och företag. För att det ska fungera på ett bra sätt så behöver du en rik flora av företag i ditt datacenter och vi har satsat på att ha våra svenska datacenters nära varandra i Stockholm, säger Martin Svensson.

Han fortsätter:

– Att vara nära slutanvändare är också viktigt i och med att beräkningarna sker allt mer mobilt. Vi har satsat på att ha våra centers nära stadskärnan runt om i världen eftersom det är där de flesta människorna finns. Den här trenden förstärks också av utvecklingen mot edge.

Daniel Breum på Vertiv trodde mycket på container-stora datacenter som kommer än närmare användaren än vad ett mer traditionellt center kan göra. Hur ser du på det?

– Vi har inga konkreta planer i Sverige eller Danmark på att testa det här den närmaste tiden. Det är en spännande utveckling, men det finns en del utmaningar att lösa, bland annat bör det vara samma krav på säkerhet där som i en normal collocation-miljö. Hur ska man lösa det?

Hur tror du datamängderna kommer att utvecklas de kommande fem åren?

–  Datacentermarknaden i Stockholm har haft en 10-procentig ökning de senaste åren och ser inte ut att avstanna i närtid. Det innebär mycket data som kommer att kräva energi och jag räknar med att det blir cirka 35 mw extra i Stockholm de närmaste åren – vilket är en 50-procentig ökning på fem år. Eventuellt kan 5g göra att det ökar ytterligare lite mer.

Martin Svensson berättar att många företag har kommit långt i sin digitalisering. En hel del har flyttat affärskritiska system bort från onprem och är nu i hybridlösningar.

– Vi väntar på tredje vågens digitalisering med big data i fokus. Det kommer snart i retail och kanske i bank-sektorn också. Det finns mycket utveckling kvar att göra för företagen, även om många tagit stora steg framåt.

Hur länge kommer onprem-lösningar att finnas kvar?

– Det är som med fritidshus. En del flyttar inte förrän det måste ske. Det kan vara lugnt och skönt att sitta kvar med en gubbe i sin egen lösning. Snart kommer de 100 största företagen att ha väldigt lite kvar i sina egna datahallar. De medelstora företagen kommer det att ta lite längre tid för och för småföretag ser det väldigt olika ut.

Finns det någon mer viktig trend som du ser?

– Hållbarhetsfrågan är såklart viktig, även om debatten kanske hamnat lite fel om hur mycket energi datacenters förbrukar. Utvecklingen inom värmeåtervinning från datahallar går framåt och här ligger Sverige i framkant. Framöver kommer mer miljöfrämjande arbete behövas inom it. Kanske kan vätskekylning slå igenom framöver och det skulle förändra branschen om det blir så eftersom vi kan ha en helt annan densitet i anläggningarna då.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.