De får buda på 5g-auktionerna – men inte köpa av Huawei eller ZTE

5g-auktion Med mindre än en månad kvar till 5g-auktionerna meddelar Post- och telestyrelsen att fyra budgivare har godkänts. Dessutom stoppar PTS Huawei och ZTE från att leverera centrala funktioner i de nya näten.

De får buda på 5g-auktionerna – men inte köpa av Huawei eller ZTE

Som Telekom idag tidigare har beskrivit är auktionerna i 3,5 GHz- och 2,3 GHz-banden centrala för utbyggnaden av det svenska 5g-nätet. Den 10 november är det dags för auktionsstart på 3,5 GHz-bandet.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Tillgång till vår digitala Premium-tjänst om professionell kommunikation.
  • Nischade nyhetsbrev för Professional och Contact Center.
  • Få tillgång till alla avsnitt i vår utbildnings-tv om Teams-telefoni, SD-Wan och Chattbotar.
  • Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på Telekom-branschens viktigaste frågor.
Redan prenumerant?

Nu har PTS meddelat att fyra budgivare har godkänts. Det är Tre genom Hi3G Access, Tele2 och Telenor tillsammans genom Net4Mobility, Telia Sverige och Teracom.

– Jag är mycket glad över att vi fått fyra godkända budgivare i auktionerna, säger Dan Sjöblom, generaldirektör på PTS. Detta borgar för en god konkurrens, snabb utbyggnad och god tjänsteutveckling.

Kaaren Hilsen, vd Telenor Sverige, tycker att det är skönt att auktionen närmar sig.

– 5g är en av de stora tekniska revolutionerna i vår tid som kommer att omvandla de flesta branscher och möjliggöra helt nya typer av uppkopplade tjänster för privatpersoner, myndigheter och företag, säger hon.

I samband med meddelandet att de fyra budgivare godkänts berättar PTS också att nya tillståndsvillkor har införts. De innebär att Huawei och ZTE, två kinesiska leverantörer, inte godkänns för att installera eller implementera centrala funktioner för radioanvändning i de nya banden. Använder man befintlig infrastruktur för samma tjänster så har man till 2025 på sig att avveckla utrustning från dessa leverantörer.

– Processen är fortfarande igång och förhandlingar pågår. Vi analyserar nu de nya krav som ställs av PTS i sin helhet och kommer att återkomma med besked i leverantörsfrågan. Vi har sedan tidigare som strategi att använda oss av flera olika leverantörer i vårt nät och det gör att vi inte är beroende av någon enskild aktör, säger Kaaren Hilsen i ett pressmeddelande.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.