De får leverera optiskt åt Sunet

Operatörer Nu står det klart att det blir Ipnett som tillsammans med ADVA Optical Networking får leverera optisk nätverksutrustning till Sunets nya nät.

De får leverera optiskt åt Sunet

Sunet, det rikstäckande nätet för Sveriges alla universitet och högskolor samt många forskningsinstitutioner, är under utbyggnad och uppgradering. Nu står det alltså klart att det blir Ipnett som lagt vantarna på ett avtal som sträcker sig ända fram till 2028 och omfattar såväl utbyggnad som service och underhåll. Den offentliga upphandlingen, som är fas 2 av 3 i Sunets nya nät, tog hänsyn till både kvalitet och pris och Ipnetts anbud som baseras på optisk teknik från ADVA Optimal Networking bedömdes bäst uppfylla båda kriterierna. Affärens värde beräknas till 80 miljoner kronor.

– ADVA Optical Networking och Ipnett har erbjudit en teknisk lösning som passar väldigt bra för designen av vårt nya nät, säger Börje Josefsson, operativ chef för Sunet och ansvarig för Sunets nya rikstäckande nät.

Och det är en enorm prestandahöjning som utlovas i det nya nätet. – Vår optiska plattform är optimerad för 100 Gbit/s per våglängd, med möjlighet att transportera 9.6 Tbit/s från dag ett, vilket kommer att hjälpa Sunets användare att dela mer data mellan högskolor, universitet och andra offentliga organisationer, säger Peter Askerlöf, säljchef för ADVA Optimal Networking i Norden och Baltikum.
Han tillägger att det är en framtidssäkrad lösning där systemet är förberett att hantera framtida optiska kanaler som 400 Gbit/s.

Följande komponenter ingår i systemet:

– Utrustning för 100 Gbit/s i hela ryggradsnätet, som senare kan uppgraderas stegvis till 400 Gbit/s eller 1 Terabit/s.
– 36 stamnätsnoder
– 29 högskolenoder
– 79 förstärkarnoder
– Övervaknings- och managementsystem.

Byggnationen av ryggradsnätet kommer att vara klar på försommaren 2016, varefter byggnation av accessnätet påbörjas. Allt beräknas vara klart i slutet av oktober 2016 Upphandlingen är som sagt den andra av totalt tre som Sunet genomför. Den första, rörande svartfiber, vanns av Tele2. Den avslutande upphandlingen kring routrar är i designfasen.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.