Trots mer mobila arbetssätt rör vi människor på oss för lite under arbetstid, och det måste ändras. Det är bakgrunden till det forskningsprojekt som ska undersöka hur vi ska arbeta mobilt och få den dagliga dosen av energiförbrukning.
– I dag ser vi att våra arbetsliv blir mer och mer stillasittande, och det är inte en hälsosam arbetsmiljö. Därför tränar vi för att kompensera för den rörelse vi tidigare fick av arbetet, säger Jan Gulliksen, professor vid KTH.
Han ska tillsammans med doktoranden Helena Tobiasson arbeta för att ta fram förslag och idéer för att lösa forskningsprojektets huvudfråga.
Rörelse ingen naturlig del när ny teknik formas
Som en första del ska de testa möjligheterna att promenera, samtidigt som du tar del av dokument eller tar mötesanteckningar. Det ska inte krävas att du håller i någon utrustning under tiden.
– Det faktum att tekniken blir mer mobil förändrar arbetsuppgifterna och ställer andra prestationskrav. Men samtidigt ser vi att möjligheterna att använda ny teknik för ett mer rörligt arbete inte tas med när vi utformar nya arbetsuppgifter, säger Jan Gulliksen.
Intresse från tillverkarna
Och enligt Jan Gulliksen finns det ett intresse från tillverkarnas sida för forskningen.
– Syftet är inte att vara teknikutvecklare, utan vi vill visa och påverka. Och eftersom jag jobbat med det här ett tag vet jag att det finns intresse. Från hårdvarutillverkare till fackförbund vars medlemmars hälsa påverkas, säger Jan Gulliksen.
Forskningsprojektet inleds i april och ska pågå 2,5 år.