”De som klagar på kompetens- brist ser inte sitt eget problem”

Bransch En uppmuntrande miljö samt mycket ansvar. Det är enligt Mattias Ohde, vd på Soluno, vad som lockar och inspirerar talanger.
– Finns det inte rätt kultur så förlorar man de självdrivande medarbetarna, säger han.

”De som klagar på kompetens- brist ser inte sitt eget problem”

Det har talats en hel del om talangbrist i branschen – att det är svårt att få kompetens att välja telekom och det egna företaget. Men enligt Solunochefen Mattias Ohde är detta helt fel. Det är inte talanger det är ont om, utan bristen ligger hos företagen som saknar kompetensen att ta hand om högmotiverade och drivna individer.
– Jag tycker att de som klagar på kompetensbrist inte ser sitt eget problem. Att anställa en kompetent person är inte lösningen – utan de måste lära sig ta hand om dem och se till att få alla att röra sig åt samma håll, säger han.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Total tillgång till alla guider och tester
  • Premiumnyheter med de senaste trenderna
  • Fullt fokus på att du ska göra rätt kommunikationsval
  • Tryckt magasin med sex nummer om året
Redan prenumerant?

Med det menar Mattias att det i grunden handlar om att strukturera företagskulturen rätt. Att ge driftiga personer möjligheter och utrymme istället för titlar och mötestider.
– Som företag måste du börja med dig själv och skapa en miljö där medarbetare uppmuntras att ta ett kliv framåt och våga fatta beslut. Här tror jag att det är viktigt att släppa ut ansvar så långt det bara går. Kulturen ska även främja att det inte alltid måste vara en chef som initierar en utveckling, det ska alla kunna göra, säger han.

Det kanske är lättare sagt än gjort, för hur ska man veta att medarbetare klarar av att hantera ansvaret? Och hur långt vågar man egentligen gå?
– I grunden handlar det om att det finns en tydlig riktning och transparens i målsättningarna. Då kan chefer ha en mer coachande roll och leda genom frågeställningar snarare än att peka med hela handen. På så sätt tränar vi folk till att ta kloka beslut – istället för att berätta vilka beslut som ska tas. Det är otroligt viktigt.
– På Soluno jobbar vi mycket med vad vi kallar trupper. Vem som helst kan skapa en trupp av de personer som hen anser behövs för att driva en fråga framåt, säger Mattias.

Och den här typen av tillvägagångssätt är en konkurrensfördel, för den gör att mindre företag med rätt kultur och ledarstil kan hålla jämna steg med större bolag, där hierarkier och styrelserumsordrar är rådande.
– Att släppa ut beslut och ansvar i organisationen gör att vi får upp tempot och motivationen. Vi kan inte ha att folk som står och väntar på andras beslut. Jag tror att många som har driv och goda intentioner lätt fastnar i en stor tungrodd organisation. Hur talangfull man än är så svalnar intresset när jobbet till slut bara handlar om att vandra mellan olika powerpoint-presentationer, säger Mattias Ohde.

Fem talanger att hålla ögonen på

Vem: Haval van Drumpt, VD Tre
Varför: Väldigt karismatisk ledare som sticker ut på ett positivt sätt.

Vem: Henrik Thorvinger, Utvecklingschef Telavox
Varför: Mycket kompetent person som leder och rekryterar många talanger.

Vem: Patrik Holgersson, Sales Manager TechStep
Varför: Gör ofta de stora affärerna inom telekom och är en mycket eftertraktad upphandlingskonsult.

Vem: Jasinta Rajan, nyrekryterad CFO Soluno
Varför: Var närmast CFO på Ericsson, och jobbade innan det 5 år på EY. Trivs dock bäst i entreprenörsdrivna bolag och ser verkligen fram emot resan på Soluno.

Vem: Elin Gunnarsson, Content Manager på Soluno
Varför: Ett kreativt geni som efter sin grafiska designutbildning på Linköpings universitet bl.a. hunnit med att arbeta i London och på Notar. Driver bl.a Solunos instagramkonto som fått mycket positiv respons.

Kontoret

Samarbete

Whitepaper

Kontaktcenter

Karriär

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation.
Just nu begränsat erbjudande!