De testar ai för automatisk nummerupplysning

Ai En tjänst där användaren med rösten kan nå hen söker – utan att behöva telefonist. I ett projekt finansierat av PTS testas just det – och de första resultaten är positiva.

De testar ai för automatisk nummerupplysning

Röststyrning av musik, tv och bilar är i full utveckling och något som blir bättre för var dag som går och funktionaliteten utvecklas. Bakom dessa tjänster finns det mer eller mindre avancerad teknik och ai-funktioner.
För personer med synnedsättning, och då särskilt äldre, kan röststyrning vara en bra lösning i takt med att allt mer digitaliseras.

I dagsläget använder många med synnedsättning olika nummerupplysningstjänster via telefonist så fort de ska få tag i ett nummer. Detta eftersom alternativet att söka efter det på nätet kommer med svårigheter.

För att underlätta för denna grupp har PTS därför finansierat ett projekt med syftet att testa hur den senaste tekniken inom konverserande ai ska kunna användas. De har även titta på vilken upplevelse användarna får av den.

Prototypteknik används

Den teknik man använt är en prototyp av en automatisk nummerupplysningstjänst, exakt hur den skiljer sig mot den sorts robotteknik som används av många taltjänster framgår inte.

Det prototypen i varje fall ska klara av är att hjälpa användare att hitta den eller det som söks, samt även att kunna identifera när den inte klarar av jobbet – ovh då koppla vidare till en telefonist.

Projektet har rullat ett år och genomförts av företaget Talkamatic i samerbete med Rise och Dynava.

Läs rapporten här.

Senaste artiklarna

Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv om aktuell teknik.