De undersöker om IoT kan ge fler OS-guld

5G Sensorer som ger feedback i realtid – en väg till prispallen?
Det är vad Sveriges Olympiska Akademi och Telia håller på att undersöka.
Målet är att digitaliserad idrott och IoT-lösningar ska ge fler medaljer.

De undersöker om IoT kan ge fler OS-guld

Teknik inom idrott är ofta förknippat med åtskilliga timmars finslipning av stegisättning eller nötning av avstamp. Men snart kan teknik även finnas på andra plan. Det menar Telia och Sveriges Olympiska Akademi som vill hitta IoT-lösningar för att förbättra atleter.

Men hur? Jo ett exempel som lyfts fram är att inom häcklöpning är nyckeln till ett lyckat lopp snabb markkontakt efter häckpassage. En sensor i skon skulle kunna ge direkt svar på om foten sattes i tillräckligt snabbt.
Och med en komplett IoT-plattform kan massvis av parametrar jämföras och därefter finjustera för det ”perfekta” loppet.

Att använda sensorteknik är inte nytt. Statens forskingsinstitut RISE och KTH har tidigare utrustat kanoter med sensorer som läser av acceleration och inbromsning. Samma princip har även testats inom segling där rorsman direkt får svar på fartändring – vital information när man ligger på kryss.
– Tidigare har man gjort videoanalyser för att hitta förbättringspotential, men att påverka muskelminnet den vägen är lättare sagt än gjort. Med realtidsfeedback när man tränar kan små korrigeringar snabbt testas för att lära in en individanpassad teknik och optimera resultatet, säger Stefan Lindeberg, verksamhetsledare för Sveriges Olympiska Akademi, SOA.

Ambition att bli ”vardagsteknik”

De nya digitala verktygen kan ge fler rätt förutsättningar till individanpassad, mer effektiv och roligare träning redan inom ungdomsidrotten. Ambitionen är att SOA och Telia tillsammans ska ta steget från testmiljö till träningens vardag och på så sätt skapa möjligheter för fler att satsa på idrott och hälsa vilket förhoppningsvis leder till fler OS-medaljer.
– Det är kul att vi rott det här samarbetet i hamn. Både för utveckling av idrotten men också för att bryta nya mark inom IoT. De lärdomar vi får i dessa partnerskap där vi utvecklar IoT-tjänster med 5G-redo teknik ger oss en plattform som framåt kan appliceras på andra idrotter, men också andra lösningar i samhället och industrin, säger Mats Lundbäck, CTO Telia

Senaste artiklarna

Kontoret

Samarbete

Whitepaper

Kontaktcenter

Karriär

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde.