De viktigaste artiklarna om 5g 2023

5g Det har hänt mycket med mobilnäten under 2023. Här har vi har samlat årets viktigaste läsning om 5g.

De viktigaste artiklarna om 5g 2023

Det har varit ett år händelserikt år för alla som är intresserade av den femte generationens mobilnät. Operatörerna har fortsatt med sina stora investeringar i 5g-näten och utbyggnaden av infrastrukturen har ökat takten. Dessutom har vi avhandlat en spektrumauktion.

Vi har också fått se allt fler saker kopplas upp vilket har gjort nätverket ännu mer verksamhetskritiskt. Det har i sin tur fått effekten att allt fler företag och organisationer fått upp ögonen för privata 5g-lösningar.

Nedan hittar du några av de viktigaste artiklarna om 5g som vi har publicerat på Telekom idag under året som gått.

Därför bygger sågverket ett eget 5g-nät

1. Fiskarhedens Trävaru är ett av bara ett fåtal svenska företag som har ett privat 5g standalone-nät. I oktober pratade vi med it-chefen ”Jugås” Sven Erik Andersson om utmaningarna och möjligheterna med satsningen.

Regionen satsar på privat nät

Även bland offentliga organisationer finns det ett stort intresse för privata 5g-nät. Inte minst hos Västra Götalandsregionen. I november pratade vi med Christian Bohlin och Magnus Bjureblad om det stora stundande teknikskiftet.

Så gick det i spektrumauktionen

I början av hösten avgjordes spektrumauktionen. Vi lät telekomexperten Leif-Olof Wallin summera den, samt kora vinnare och förlorare.

Ericsson om privata 5g-nät

Intresset för privata 5g-nät blir bara större och större. Vi pratade med Ericsson-toppen Thomas Noren om nya användningsområden och marknadstrender kring den senaste nätverkstekniken.

Fujitsu: ”Styrkorna med privata 5g-nät börjar bli uppenbara”

Fujitsu, är involverade i många projekt med privata 5g-nät världen över. Vi pratade med Mats Plahn som är senior rådgivare och strategisk konsult hos den japanska jätten om varför det nu är hög tid att hoppa på 5g-tåget.

Så går det för Nokias satsning på privata 5g-nät

I januari pratade vi med Peter Wennerström som är ansvarig för strategi och affärsutveckling för Nokia i Europa och om den finska jättens satsning på privata 5g-nät.

Utbildnings-tv: Privata 5g-nät

Privata 5g-nät blir bara mer och mer populärt. Tillsammans med experten Oscar Bexell från Radtonics går vi igenom tekniken, möjligheterna och utmaningarna med den heta nätverkslösningen. 

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.