De viktigaste nyheterna i Windows Phone 8

Fler företagsfunktioner, bättre grafikprestanda, tätt integrerad ip-telefoni och stöd för nfc är några av nyheterna i kommande Windows Phone 8.

De viktigaste nyheterna i Windows Phone 8

Några detaljerade uppgifter om alla nyheter i Windows Phone 8 har Microsoft inte lämnat ännu men här ändå de viktigaste förbättringarna.

Reviderat användargränssnitt

Det mesta i Metro-gränssnittet är sig likt men startskärmens paneler har fått sig en välbehövlig putsning. Istället för två olika fasta storlekar ska de nu gå att göra både större och mindre än tidigare. På så sätt går det både att visa mer information i vissa paneler och samtidigt få plats med fler genvägar till favoritappar på startskärmen.

Ny kärna

Windows Phone 8 får en helt ny kärna hämtad från Windows för skrivbordet. Visserligen blir det en annan variant än de som kommer att användas i vanliga Windows 8 och Windows för surfplattor med arm-processorer, men fördelen är ändå att det ska bli enklare att flytta applikationer mellan de olika typerna av enheter. Förutsättningarna blir också bättre utveckla mer krävande applikationer för mobilen.

Nackdelen är att dagens Windows Phone 7-telefoner inte kommer att kunna uppgraderas till Windows Phone 8 utan får nöja sig med en mindre uppgradering kallad 7.8 som innehåller den nya starskärmen.

Snabbare och säkrare webbläsare

Ett arv från vanliga Windows 8 blir Internet Explorer 10. Webbläsaren uppges vara betydligt snabbare än den nuvarande och kommer med samma skydd mot malware och phising som i skrivbordsversionen.

Bättre grafikprestanda

I det eviga upplösningsracet har Windows Phone halkat på efterkälken med sina maximalt 800 x 480 bildpunkter. Något försprång får Microsoft inte heller med version 8 men nu får Windows Phone i alla fall stöd för bildskärmar med upplösningen 1280 x 768 och 1280 x 720 pixlar, det vill säga hd-upplösning.

I och med den nya kärnan och snabbare hårdvara får Windows Phone nu också bättre förutsättningar att leverera spel och media i klass med konkurrenterna. Befintliga spel kommer dock att behöva skrivas om i C++ för att få riktig fart på karusellerna.

Mobila betalningar och nfc

Betaltjänsten Microsoft Wallet är en av de tillämpningar som kan dra nytta av att Windows Phone får stöd för nfc, near field communacation. Vilket genomslag nfc faktiskt får återstår att se men nu är Windows Phone i alla fall ikapp Android på området.

Nokias kartor tar över

Finländarnas kartteknik är ett av deras viktigaste bidrag till Windows-plattformen. Nu ersätter de de tidigare kartorna helt även i de övriga tillverkarnas telefoner. Navigeringsprogram ska nu också kunna köras fullt ut i bakgrunden vilket förbättrar användbarheten avsevärt eftersom man kan fortsätta att få köranvisningar även när telefonen används till någonting annat.

Tätt integrerade ip- och videosamtal

Windows Phone 8 ska inte göra någon skillnad på vanliga mobilsamtal och samtal via ip. Samtalen hanteras på samma sätt och ska kunna använda samma funktioner och få samma noteringar som vanliga samtal. Hur djupt Microsofts eget Skype kommer att integreras är oklart men det verkar inte som om möjligheterna blir exklusiva för dem utan att det också ska fungera med andra tjänster för voip- och videosamtal.

Fler företagsfunktioner

Windows Phone har redan tidigare erbjudit en del intressanta funktioner för företag, till exempel kopplingen till Sharepoint. Nu tillkommer också en företags-hubb som komplement till office-hubben. Via den ska företagen bland annat få möjlighet att distribuera egna applikationer till de anställda och kunna administrera enheterna centralt, så kallad mobile device management.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.