Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

De vill förbättra möten för tekniker på distans

Wearable Google Glass slog aldrig igenom brett. Men nu är världen redo för ett nytt försök menar svenska bolaget Teltune.
– Vi har precis har lämnat stationen. Den svenska marknaden är ny och det kan bli riktigt stort – på samma sätt som det redan är i USA och Tyskland, säger Andreas Åhrnby.

De vill förbättra möten för tekniker på distans

Med covid har världen tagit enormt stora kliv framåt i digitaliseringen av kontorsarbetet. Det svenska bolaget Teltune vill dra sitt strå till stacken med att möjliggöra samma transformation för fältarbetare – ett halvt decennium efter att Google 2015 la ner sitt projekt med smarta glasögon för en bred marknad.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Total tillgång till alla guider och tester
  • Premiumnyheter med de senaste trenderna
  • Fullt fokus på att du ska göra rätt kommunikationsval
  • Tryckt magasin med sex nummer om året
Redan prenumerant?

Grunden i Teltunes erbjudande är HMT-1, ett headset med bildskärm, kamera och android-system, från amerikanska Realwear. Ett bolag som bara är sex år gammalt och som växer snabbt tack vare partnerskap med lokala entreprenörer runt om i världen.

– Realwear är en väldigt intressant produkt – och vi har redan blivit ganska vassa på den. Teltune är certifierad partner i Sverige och när Realwear nu ska satsa rejält i Norden så är vi med på tåget, säger Andreas Åhrnby, en av grundarna till Teltune.

De tänkta områdena för ett headsets användning är där arbetsmiljön är lite mer svårnådd för tekniker, till exempel vindkraftsparker, tillverkning, borr- och gruvindustri, men det finns även ett stort intresse från sjuk- och hälsovård.

– En av våra nya kunder exporterar stora maskiner över hela världen. I paketet de säljer ingår normalt sett service, men den är svår att utföra just nu på grund av reserestriktioner under pandemin, men de skickar med ett headset istället och då kan servicen göras av företagets egna tekniker, med stöd av säljarens experter på distans.

Är det här ett hjälpmedel som behövs mest under corona eller ser företagen det som en långsiktig lösning?

– Behovet har skyndats på och det är många som kommer igång nu, men vi träffar och hör om företag som ser stor nytta även efter corona. Tid är viktigt och det här sparar väldigt mycket tid när man som tekniker kan hjälpa anställda i hela världen att utföra service utan att behöva resa dit.

Även om många av de tänkta use-casen är i branscher med många storföretag så menar Andreas Åhrnby att det här inte är en dyr lösning, utan tillgänglig även för ensamföretagare.

– Vi har en kund som håller på med mastklättring. Tidigare så har han använt en mobiltelefon för att ta bilder uppe i masterna. Med vår lösning blir arbetet säkrare då personen har båda sina händer fria för att kunna utföra sitt arbete och genom enkla röstkommandon kunna ta fotografier samt spela in video.

Hur stort projekt är det att komma igång med användandet efter inköp av headset?

– Väldigt enkelt. Teltune är en certifierad utbildare av Realwear och vi utbildar våra kunder på hur HMT fungerar, feedbacken vi fått från våra kunder är att produkten är lätt att komma igång med.

Störst i Sverige idag på applikationer för den här typen av arbetsredskap är XM Reality, som Teltune har ett samarbete med.

– Vi hörde av oss för att göra ett partnerskap. De jobbar mer med mjukvara, även om man kan köpa allt av dem också. Vi säljer hårdvaran och hjälper företagen att integrera det i sina tjänster. Vi kompletterar varandra bra, säger Andreas Åhrnby.

Kontoret

Samarbete

Whitepaper

Kontaktcenter

Karriär

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation.
Just nu begränsat erbjudande!

Gratis nyhetsbrev!

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Telekomidag sparar mina uppgifter