DEBATT: ”Livsfarligt ha alla ägg i en korg”

Nätstörningar, driftproblem och tappade e-postservrar. För dagens uppkopplade företag innebär det en stor risk att lägga alla ägg i samma korg, istället för att satsa på integration och mångfald.

DEBATT: 
”Livsfarligt ha alla ägg i en korg”

Med regeringskansliets Lennart Stafström som främste förespråkare var detta uppfattningen som präglade uc-debatten under Telekom idags egen konferens Nolldistans den 18 november. Stafström menade att nuvarande konkurrenssituation där varje leverantör själv vill vara herre på täppan inte alls gynnar kunderna. För att visionen om uc ska lyckas behövs mer av sömlös integration mellan redan gjorda och nya investeringar, oavsett device eller leverantör.

– Det innebär en stor risk att lägga alla ägg i en korg, särskilt om vi är uppkopplade mot den äggkorgen hela tiden. Därför vill vi inte gå all in på ett enda varumärke. Vi måste utifrån våra behov kunna sätta ihop vår egen verktygslåda och sedan laga efter läge, deklarerade han.

Mer öppenhet på g

Bifallet lät inte vänta på sig. Även Luleå tekniska universitet upplevde sig fångade i något slags status quo på grund av att alla från integratörer till utrustningstillverkare tycks vakta sitt eget revir – och kritiken tog skruv hos de ansvariga. Plötsligt utlovades stöd för hybridmodeller vitt och brett, från Aastra Telecom till operatören Teliasonera.

– Många vill ha hjälp i just den här frågan och allt är tyvärr ganska proprietärt ännu. Men vi kan givetvis inte kräva att kunderna ska byta ut halva sin infrastruktur. Öppna gränssnitt och federation är superviktigt. Inte bara mellan Lync till Lync eller Telia till Telia, sade Olof Ferenius, Nordenchef på Siemens Enterprise Communications.

Uc-ansvarige produktmarknadschefen Peter Nicks försäkrade att Microsoft, liksom andra tillverkare, jobbar på att lösa integrationsfrågan.

– Vår ambition är inte att stänga igen, utan vi hoppas att situationen ska bli bättre.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.