Delning kan rädda telekompaket

I och med att EU-parlamentet inte röstade ja till hela det så kallad telekompaketet riskerar det att hamna i papperskorgen. EU-kommissionen överväger därför att dela upp paketet för att få igenom så mycket som möjligt före valet till parlamentet den 7 juni.

EUs stora telekompaket, som omfattar allt från ökat konsumentskydd till nya regler för fördelning av radiofrekvenser, väntades efter en lång tids förhandlingar och kompromissande få ett ja i EU-parlamentet. Därför kom det som en överraskning när parlamentet röstade igenom ett ändringsförslag till ramverket för elektronisk kommunikation som innebär att det ska behövas ett domstolsbeslut innan en internetoperatör kan stänga av till exempel fildelare från internet.

Uppdelning möjlig lösning

Eftersom paketet i sin helhet sedan tidigare förhandlats och godkänts av både ministerrådet och kommissionen innebär parlamentets justeringar att det skulle behöva gå till en förlikningsprocess. Detta är något som tar tid och tid är det ont om eftersom det snart är dags för val till EU-parlamentet. Går det inte att fatta beslut innan dess är det risk att man måste börja om från början.

En möjlig lösning för att inte hela paketet ska behöva gå i papperskorgen är att dela upp det och rösta om de delar där det råder enighet, något som kommissionen överväger, enligt Computer Swedens nätupplaga.

Sverige kan få ta över

EUs telekomkommissionär Vivianne Reding uppger att hon arbetar tillsammans med ordförandelandet Tjeckiens president för att hitta en lösning under de närmaste veckorna. Om det inte kommer en snabb lösning blir det Sverige, som snart tar över EUs ordförandeklubba, som får försöka sy i hop en förlikning.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.