Den mobila industrin växer

GSMA, mobilbranschens intreseorganisation, presenterade sin syn på de kommande fem åren under inledningsdagen i Barcelona.

I måndags släppte organisationen GSMA och konsultfirman A.T Kearney rapporten ”Mobile economy 2013”, en framtidsspaning som ger en översikt av den mobila industrin idag samt beskriver de möjligheter och utmaningar som man står inför de kommande fem åren.

Många har telefon

I rapporten konstateras det att 3,2 miljarder människor idag har mobiltelefon, det innebär att nästan hälften av världens totala befolkning använder sig av mobil kommunikation. Vid år 2018 räknar man med att antalet kommer vara över fyra miljoner.

– Mobilen har gått längre än att bara vara ett kommunikationsverktyg och tillhanda håller nu livsförbättrande, och i vissa fall även livräddare funktioner till män, kvinnor och barn. Det är spännande att ta en titt på alla de möjligheter som är framför oss när vi ansluter världens befolkning till mobilt internet, säger Anne Bouverot, generaldirektör på GSMA.

Massiv datatrafiksökning

De mobila anslutningarna fortsätter också att växa utan hejd, i slutet av 2012 fanns det 6,8 miljarder mobila anslutningar. 920 miljoner var lte-anslutningar. 1,6 miljarder var mobila bredband och man konstaterar också att det har skett en nästintill explosionsartad ökning av datattrafik under de senaste åren. Tillväxttakten kan till exempel illustreras genom att den totala trafikvolymen under 2012 var så hög som alla tidigare år tillsammans.

– Kommunikationsindustrin skapar en mobil ekonomi, både genom nätinvesteringar, nya jobbtillfällen och bidrag till offentliga medel genom att omvandla närliggande branscher som utbildning, hälsovård, betalningar och transporter, säger Anne Bouverot.

Rapporten spår att antalet mobila anslutningar kommer vara 9,7 miljarder år 2017.

Läs hela rapporten på www.gsma.com/mobileeconomy

Senaste artiklarna

Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv om aktuell teknik.