”Det blev precis som jag förutspått”

5G Intet nytt på telefonfronten, massa 5g och bra use cases för IoT. Mobile World Congress bjöd på få men matnyttiga nyheter.

”Det blev precis som jag förutspått”

– Det är nästan pinsamt att behöva erkänna det, men det blev precis som jag förutspått, säger analytikerna Leif-Olof Wallin.

Årets Mobile World Congress är avslutad och telekombranschens belägring av Barcelona är över för den här gången. Inför mässan tittade Gartneranalytikern Leif-Olof Wallin i spåkulan och satte fingret på trenderna.

Då, inför mässan slog Leif-Olof ner på tre saker – nu följer vi upp och kollar: uppfylldes ”profetian”?

På telefonfronten intet nytt

MWC har länge varit en högtid för mobil-freaks, det senaste och häftigaste visas upp. Men inför årets upplaga var Leif-Olof inne på att nyhetsvärdet var svagt. Detta trots att Samsung planerade att visa upp sin nya flaggskeppsmodell Galaxy S9. ”Det handlar om svarta rektanglar som är inkrementellt förbättrade”, sa han innan mässan.
Och han fick rätt.

– Ser man på det som lanserades i telefonväg så var det supetråkigt. Samsungs presentation av S9 var 20 minuter super-slowmotion och 20 minuter om emojis – de enda fakta vi fick var hur tunn den var, säger Leif-Olof.

Dock var det en telefon som faktiskt stack ut enligt analytikern: Dark Matter.

– Det var otroligt, de hade en jättehäftig monter lika stor som SAP – och detta med telefoner som de i absolut bästa fall kommer sälja 2 000 exemplar av. Det handlar om mobiler för de som vill vara superhemliga, och riktas till en handfull generaler eller de som måste ha en otroligt säker lösning.

Fokus på 5g och intressant IoT

Att det skulle vara stort fokus på användningsområden för 5g och sakernas internet var något som Leif-Olof var inne på innan MWC.

– Mässan gav verkligen mer kött på benen, och vi får se allt fler exempel på use cases. Vi fick se ett ökat fokus på affärsnytta. Bland det läckraste jag såg när det gällde IoT var en trötthetsvarnare som mätte hjärtrytm. Såg den att mönstret visade att du var på väg att somna så reagerade den. Det var handfast och läckert – en kombination av ai och IoT. I övrigt var det mycket från bilbranschen. Mercedes släppte sin nya A-Klass och intressant var att vi fick se en ny IoT-plattform som lanserades med en instegsmodell. Även Seat och Formula 1 ställde ut. De senare pratade om hur övergången från Wifi till 4g har gett bättre telematik.

Dussintals drönare

Något annat som förutspåddes ta upp mycket plats på Barcelona-mässan var drönare och robotar. Även här fick analytikern rätt.

– Det var kanske en lågoddsare, en hel hall var fylld med det. Väldigt många visade drönare och olika drönarapplikationer. Mycket av det styrdes med 5g. Dock var det inte så värst mycket robotar.

Men även om det mest handlade om förväntningar som uppfylldes så fanns det överraskningar inblandade.

– Nokia som tillsammans med Vodaphone ska sätta upp ett LTE-nät på månen. De ska låta SpaceX köra upp tekniken till månen – så då kommer man ha nätverk om man är där, säger Leif-Olof Wallin. Överlag är jag inte besviken. Mobile World Congress är extremt produktiv och en jättebra träffpunkt.

Senaste artiklarna

Kontoret

Samarbete

Whitepaper

Kontaktcenter

Karriär

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde.