Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

”Det finns ett akut behov av att samordna säkerhetsstandarder”

säkerhet Telekom idag har pratat med HCL Technologies forskning- och utvecklingschef. I Barcelona konstaterar GH Rao att säkerhet ligger högt upp på MWC:s agenda 2019.

”Det finns ett akut behov av att samordna säkerhetsstandarder”

Bland de centrala tekniktrenderna på årets Mobile World Congress finns bland annat konnektivitet, ai och industri 4.0. På plats i Barcelona finns GH Rao, President Engineering and R&D Services på HCL Technologies. Han konstaterar att säkerhet är en av de hetaste frågorna – för med 5g kommer en rad nya utmaningar.

– Konnektivitet och kommunikation kan inte separeras från säkerhet. Båda måste samverka för att utvecklingen i nätverken ska gå smidigt, säger GH Rao.

HCL kom till mässan med sin 2030-plattform som sägs samla tekniken för nästa årtionde redan i dag. Bolaget vill visa de möjligheter som 5g ger – hur ai och IoT som samverkar kan förändra och förbättra vardagslivet, med extremt snabb dataöverföring uppbackad av optisk fiber.

5g skapar oro för säkerheten

Rao anser att konnektivitet utgör nyckeln för att industrier ska kunna ta nästa steg på sin förvandlingsresa, med vassare nätverkskommunikationer och de flexibla och specialanpassade tjänster som krävs, exempelvis för digitaliseringen inom vården.

Men hur viktigt kommer då 5g bli för utvecklingen inom säkerhet? Enligt Rao finns det en oro kring huruvida industrin kan garantera säkerheten och rätt åtkomst till nätverken. Det främsta skälet är den avsevärda skillnaden mellan komplexiteten i dagens nätverk och 5g. Användarens sim kommer inte längre vara den viktigaste punkten för auktorisering, och traditionella protokoll kommer inte längre räcka till för att stoppa intrång. Och med tanke på det stora antalet enheter som kommer vara uppkopplade mot 5g krävs att man tittar på device management.

– Eftersom 5g öppnar för en hyperkonnektivitet kommer fler vertikaliserade lösningar. Notera att varje industri har sin unika säkerhetsstandard som man lyder under – därför finns det ett akut behov av att samordna säkerhetsstandarder mellan tillverkare, företagen som står för nätverkstjänsterna, och med användarnas devices, säger han.

IoT skapar komplicerade säkerhetsutmaningar

HCL arbetar tillsammans med flera ledande bolag inom ett antal industrier – där telekom är en av de största. Rao konstaterar att Internet of Things är det område som kommer dra störst nytta av 5g, men IoT öppnar samtidigt en rad komplicerade säkerhetsutmaningar. Mycket data kan processas i realtid, men i dagsläget är den helt oskyddad.

– För att hantera den här situationen måste organisationer gå bortom sina traditionella säkerhetsparametrar och applikationer för övervakning. För att skydda devices och data kommer det krävas att man återuppfinner nya förtroendemodeller, tillsammans med realtidssystem för ”scanning och åtgärd”. Det här omfattar också att man sjösätter ett nya ramverk och övervakningsprotokoll för lansering av IoT, säger GH Rao.

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation och telekombranschen.
Just nu begränsat erbjudande!

Gratis nyhetsbrev!

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Telekomidag sparar mina uppgifter