Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

”Det finns inga skäl till att vi inte skulle ta 5g-ledningen i Europa”

5g I Schweiz har Huawei byggt upp en 5g-gård, och bolagets Norden-direktör Kenneth Fredriksen ser en stor potential för området i Sverige. Han tror att vi kan bli Europaledande inom 5g – men förvänta dig inte en nationell täckning.

”Det finns inga skäl till att vi inte skulle ta 5g-ledningen i Europa”

Projektet som Huawei driver tillsammans med Sunrise och Agroscope i Schweiz ska visa möjligheterna med framtidens ”smarta jordbruk”, där överföring av tung data i realtid öppnar för en helt ny nivå av övervakning och styrning.

– Framtidens jordbruk kommer bli allt mer datadrivet. Målet är att på ett bättre sätt hantera de naturliga systemen. Om lantbrukare bättre kan förstå jordarnas tillstånd, med fuktighet, näringshalter och ogräs – eller djurens beteenden och hälsoparametrar – då kan de optimera sina åtgärder, som gödsel, foder och de produkter som ska skydda grödorna, säger dr. Thomas Anken, Head of Digital Production vid Federal Department of Economic Affairs, Education and Research, Switzerland.

Övervakar kossor och fält

Han berättar att projektet i Schweiz bland annat omfattar en aktivitetssensor för kossor, som via en högupplöst 5g-kamera och NB-IoT övervakar djurens rörelse och temperatur. Man har även använt drönare för att analysera kvävehalten i luften ovanför odlingarna. Datan som skickas via 5g-antennerna kan dock vara långt mer avancerad.

– En hög dataöverföringshastighet och låg latency öppnar för att man med kameror monterade på en mast eller ett fordon som rullar på marken kan registrera ogräs och angrepp på grödorna. Lantbrukare och operatörer kommer enkelt att kunna koppla upp sina maskiner på det egna nätverket även om de är verksamma på ett stort avstånd från den egna gården. Och den robusta konnektiviteten lär säkerligen bidra till att de autonoma robotar som nu börjar dyka upp blir mer effektiva och säkra, säger han.

Enligt Thomas Anken är det inte solklart att utse nationen som är ledande på området, men Kina ligger bra till – och i Europa kan det vara Tyskland, som i Dresden utvecklar ett 5g-laboratorium inriktat mot jordbruk.

Norden & Baltikum-direktören ser stora förtjänster

Kenneth Fredriksen, Huaweis direktör för Norden & Baltikum, ser en jättepotential för svenskt jordbruk i att utnyttja 5g, men det kommer att krävas pilotprojekt. Förtjänsterna handlar mycket om hållbarhet med ett miljövänligare jordbruk som använder mindre kemikalier men samtidigt producerar mer.

– Alla typer av element som påverkar jordbruket kan läggas in som en faktor i molnet. AI gör det möjligt att processa stora mängder data i molnet – och 5g möjliggör en snabb informationstransport, säger Kenneth Fredriksen.

Det blir också möjlighet att dedikera resurser till en viss tjänst, avseende täckning, hastighet och latency – i hela infrastrukturen. Med 4g är det avhängigt av hur många som är uppkopplade, medan du med 5g kan köpa en prenumerationstjänst som innebär att du alltid har 100-200 Mbit/s.

Tror inte på en nationell 5g-täckning

Norden-direktören tror dock att det främst kommer att vara industrin som upplever den stora skillnaden mellan 4g och 5g. Med hög hastighet och liten latency kan man koppla upp geografiska områden, men de som förväntar sig täckning i varje hörn kan bli besviken.

– Jag tror inte att vi kommer få se en nationell 5g-täckning i Europa på länge, och man kommer inte täcka hela Sverige. Jag tror att man istället bygger upp 5g mer koncentrerat där det behövs, och anpassat efter de funktioner som är viktiga. Exempelvis behöver ett jordbruk ha en bra täckning medan latency kanske inte är lika viktigt. Det senare är å andra sidan väldigt viktigt inom industrin, säger Fredriksen.

En sen start kan bli till en ledning

Det har talats mycket om att vi som land har varit sena ur startblocken när det kommer till 5g, men Huawei-direktören tror inte alls att det behövar placera oss i bakvattnet – tvärtom.

– Sverige har fortsatt en god position inom 5g, med en bra digitalisering. Det finns inga skäl till att vi inte skulle kunna ta ledningen inom 5g i Europa. Jag tror att de första industriella 5g-applikationerna kommer inom några år. Det är inte så att Sverige ligger långt efter Europa och USA – däremot ligger vi efter Kina, Sydkorea och Japan. Men de som tidigt lär sig att använda den nya tekniken får ett globalt försprång. Därför är det viktigt att komma igång med 5g. Konnektivitet ligger som grund till allt, och ju bättre konnektivitet desto mer kan man koppla upp, säger Kenneth Fredriksen.

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation och telekombranschen.
Just nu begränsat erbjudande!

Gratis nyhetsbrev!

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Telekomidag sparar mina uppgifter