Studie: Det här är viktigast på arbetsplatsen

Rapport Att ha en bra arbetsmiljö och trevliga kollegor. Det är vad som slår högst för unga när det väljer arbetsgivare. Det framgår i en ny studie om vad som attraherar så kallade ”young professionells”.

Studie: Det här är viktigast på arbetsplatsen

En bra lön och goda förmåner är absolut viktigt att erbjuda. Men när det kommer till att vara attraktiv för arbetstagare inom it är det viktigt att investera i arbetsmiljön och företagsklimatet. Det framgår i undersökningen ”Young Professional Attraction Index” som Academic Work låtit göra.

Studien är kanske i sig inte revolutionerande utan visar på den trend som finns inom arbetslivet. Hetsen efter titlar och stora lönekuvert är inte den främsta drivkraften. Istället vill arbetssökare försäkra sig om att de kommer till ett bra ställe.
Men vad menas då med bra arbetsmiljö? Jo, det handlar inte om ett höj- och sänkbart skrivbord – utan om den sociala tillvaron.
– Företag som lyckas skapa en god arbetsmiljö och dessutom vet hur de ska förmedla detta till potentiella medarbetare har ett försprång i jakten på den bästa kompetensen. Många arbetsgivare låter HR och rekryterande chefer berättar om hur det är att jobba hos dem. Lyft istället fram medarbetarnas egna erfarenheter, det ger en mer trovärdig bild av företaget och den sociala arbetsmiljön på arbetsplatsen, säger Julia Granström, specialist på Academic Work.

Men även om lön inte är det viktigaste, är arbetssökare inte blinda för den kompetensbrist det finns i it-branschen. I studien framgår unga med it-kompetens är väl medvetna om sitt värde.
– I år är det tydligare än tidigare att det är kandidaternas marknad. Deras kompetens är starkt efterfrågad och de flesta har fler jobb att välja mellan. Många företag har insett att konkurrensen är hård och arbetar därför aktivt med sitt arbetsgivarvarumärke. Men det finns också många företag som behöver jobba mer aktivt framöver för att säkra sitt kompetensbehov, säger Julia Granström.

De viktigaste faktorerna för young professionals inom IT vid val av arbetsgivare

1. Trevliga kollegor/bra arbetsmiljö = 65 procent
2. Bra lön och förmåner = 60 procent
3. Intressanta och utmanande arbetsuppgifter = 55 procent
4. Goda utvecklingsmöjligehter = 54 procent
5. Bra chef och ledarskap = 46 procent
6. Flexibel arbetsplats och arbetstid = 41 procent
7. Trygg anställning = 30 procent
8. Företagets värderingar och kultur = 29 procent
9. Geografiskt läge/närhet till hemmet = 27 procent
10. Tydliga förväntningar och mål = 23 procent

Kontoret

Samarbete

Whitepaper

Kontaktcenter

Karriär

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation.
Just nu begränsat erbjudande!