Det nätverkade hemmet standardiseras

ITU har utvecklat en standard för kommunikation mellan enheter i smarta, nätverkade hem. Standarden syftar till att förenkla för tillverkare att skapa konsumentprodukter som kan kommunicera med varandra och operatörers tjänster.

Standardiseringsorganet International Telecommuncation Union (ITU) har lagt fram en nyligen godkänd standard, ITU-T G.9960, som specificerar hur befintlig infrastruktur i hushåll kan koppla till konsumentprodukter för att ansluta till tjänster och nätverk. Den är också kopplad till G.hn, den logga som är förknippad med det intelligenta hemmet.

Själva specifikationen i standarden kommer att användas av kretstillverkare för att integrera trådlös anslutning i produkter som dvd-spelare, tv-apparater, hemmabioanläggningar, datorer med mera.

Intelligenta prylar redan 2010

Industrianalytiker ställer sig positiva till den nya standarden och menar att en gemensam grund inte bara underlättar tillverkarnas utvecklingsarbete, utan kortar också ner den tid som krävs innan vi får se de första produkterna. Det öppnar också upp för operatörer att utöka sitt tjänsteutbud i takt med att nya anslutningsmöjligheter skapas.

– Tjänsteoperatörer har efterlyst en internationell standard som täcker olika fysiska anslutningar för videodistribution. G.hn möter detta och det känns naturligt med stöd från industrin, i kombination med standardens snabba genomförande, att vi får se de första produkterna redan 2010, säger Joyce Putscher, chefsanalytiker på In-stat.

Standarden G.9960 fokuserar på det så kallade fysiska lagret, som berör anslutning mellan operatörsnät och ändpunkter och som beskriver de krav på prestanda som måste uppnås för att säkerställa tjänsters kvalitet. Standardisering av ett annat lager, Media Access Control (mac), är fortfarande under utveckling.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.