DGC flyttar till Tele2

Operatörer DGC har skrivit ett service provider-avtal med Tele2. Enbart befintliga kunder kan få mobiltjänster via Telias nät.
Huddinge kommun blir den första DGC-kunden i Tele2s nät.

DGC flyttar till Tele2

DGC, som nyligen utsågs till Årets operatör i Sverige, blir av med ett av sina starka kort i spelet om kunderna – att kunna erbjuda den mobiltäckning som Telias nät har.

På hemsidan lyfter de i skrivande stund fortfarande fram värdet i samarbetet med Telia:

”Våra kunder värdesätter ett mobilnät med erkänt bra kvalitet, bra yttäckning och bra mobildatakapacitet. Vi är därför mobiloperatör i Telia Mobiles mobilnät.”

Läget nu är att enbart befintliga kunder får möjlighet att ligga kvar i Telias nät under respektive avtalsperiod. Alla nya mobilkunder kommer att hamna i Tele2s nät.

– Ja, det stämmer. Vi har tecknat ett service provider-avtal med Tele2 och håller på att sätta upp den integrationen, säger DGCs vd Jörgen Qwist.

Ett avbräck?

Ti: Hur stort avbräck innebär det för er att inte längre kunna erbjuda Telias nät och täckning?

– Det finns kunder som är verksamma i glesbygden där Telias täckning är bättre. Men senast den här veckan kom det ny information om att Tele2 och Telenor satsar stort och bygger ut täckning även i glesbygd, så min förhoppning är att den frågan blir mindre i framtiden, säger Jörgen Qwist.

Han tillägger att många av DGCs stora kunder finns i tätorter där man inte kan påvisa några täckningsskillnader mellan operatörerna i dagsläget.

Ti: Varför flyttar ni mobilverksamheten från Telia till Tele2?

– Det måste nog Telia själva kommentera. Vi kan bara konstatera att vi hittat en samverkan med Tele2 som vi tycker är konkurrenskraftig, både när det gäller vilka tjänster och priser vi kan erbjuda våra kunder, säger Jörgen Qwist, som uppfattar att Tele2 är offensiva och vill utveckla verksamheten via mobila service providers.

Erbjuda 4g

Jörgen Qwist svarar undvikande på frågan om DGC stod inför att förnya sitt avtal med Telia och menar att de som operatörer befinner sig på en marknad i stark förändring där det gäller att hela tiden komma med nya tjänster till marknaden.

DGC har ingen möjlighet att erbjuda mobilkunderna 4g-tjänster via Telias nät. Det kommer de däremot att kunna göra i Tele2s nät.

Enligt uppgifter till Telekom idag ställdes mobilsamarbetet mellan Telia och DGC på sin spets i höstas, vid tiden för det stora bråket kring Telesport som stängdes av från Telias nät. Där var orsaken att Telia ogillade upplägget med så kallade täckningsabonnemang, som användes för att komplettera mobilupphandlingar där kunder ansåg sig behöva Telia-nätets täckning för en del av personalen.

Skarpt med Huddinge

Huddinge kommun blir den första DGC-kunden att flytta in i Tele2s nät. Det är ett stort projekt med 4 500 användare, mobil inomhustäcking och andra komplexa lösningar som håller på att rullas ut.

– Ett sådant projekt kräver att vi har en mobiloperatör i ryggen som är jäkligt engagerad och villig att tillsammans med oss lösa kundens behov. I det här fallet har Tele2 visat sig ha det, säger Jörgen Qwist.

Att Tele2 inte var aktuell som mobiloperatör vid tiden för Huddinges upphandling är inget bekymmer, hävdar han:

– Det viktiga är att de får en bra tjänst och ytterst är det vi som är ansvariga för det.

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation och telekombranschen.
Just nu begränsat erbjudande!

Gratis nyhetsbrev!

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Telekomidag sparar mina uppgifter