DGC först ut i Telias affär med våglängder

DGC uppgraderar ett stort antal stamnätsförbidnelser till 10 gigabit via Telias nya våglängdserbjudande.

DGC har använt Telia som leverantör av stamnätsförbindelser sedan 2008 för att koppla ihop flertalet av de orter där de har egen nätutrustning. Nu har de förlängt det samarbetet genom ett femårigt avtal med Telia Operator Business.

– Under 2012 har vi byggt ut vårt nät så att vi idag finns etablerade i cirka 530 telestationer i hela Sverige. Det gör oss väldigt konkurrenskraftiga i affärer där kunden har verksamhet på många platser. Med den uppgradering vi nu gör säkerställer vi att vi har gott om bandbredd till alla de orter vi har etablerat oss i, säger Jörgen Qwist, vd på DGC.

Köper våglängder

Affären innebär att viktiga delar av DGCs stamnät ska uppgraderas till i första läget 10 gigabits kapacitet under det här året. Det sker genom att DGC köper våglängder av Telia.

– Att Sveriges tredje största operatör inom datakommunikation till företag nu väljer att uppgradera sitt stamnät med Telia Operator Business kraftfulla våglängdsnät, visar att detta är något marknaden efterfrågar. Det ger alla operatörer tillgång till ett rikstäckande nät och möjlighet att växa både geografiskt och i bandbredd, säger Fredrik Lerigon, chef för Telia Operator Business.

DGC-affären är startskottet för Telias satsning på att leverera våglängdsbaserade höghastighetsnät till svenska operatörer. Telias grossistverksamhet erbjuder kapaciteter från 1 till 100 gigabit/s och ansvarar för drift, underhåll och säkerhet i nätet.

Fakta

Kort om våglängd

Fibernätverk bygger på att elektriska signaler konverteras till ljuspulser som färdas genom fiberoptiska kablar. Våglängd är en multiplexeringsteknik för att öka överföringskapaciteten i fibernätet. Fibernätet lyses upp med ett våglängdssystem och kan därmed erbjuda upp till 96 kanaler där varje kanal kan vara upp till 100 gigabit/s.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.