DGC uppdaterar sitt stamnät

Fiberoptiska nät Genom ett nytt storavtal med Skanova får DGC möjlighet att bygga ut sitt stamnät som inom ett par år ska bli hela 750 mil långt.

DGC uppdaterar sitt stamnät

För de riktigt kapacitetskrävande nya kunder som vi har, till exempel Åklagarmyndigheten och Västra Götalandsregionen, så var den här uppgraderingen nödvändig för att klara den leveransen. Nu får vi i princip obegränsad kapacitet, säger DGC:s vd Jörgen Qwist.

Tidigare har DGC köpt våglängd och i vissa delar kapacitet för sitt stamnät men i och med det nya avtalet med Skanova blir det istället svartfiber till de större orterna. Till mindre orter kommer DGC även fortsättningsvis att köpa kapacitet. Uppgraderingen av nätet påbörjades redan under förra året och flertalet av de drygt 300 orter som ska anslutas med svartfiber ska vara klara under 2016 även om de planerade åtgärderna kommer att vara helt genomförda först under 2018.

– Det tar inte slut efter 2018 och datamängderna fortsätter att öka som alla vet, men det är så långt vi vet just nu. Avtalet med Skanova ger oss rätt att avropa mer svartfiber vilket ger oss en väldigt stor flexibilitet, säger Jörgen Qwist.

– Vi ville ha den tryggheten, det handlar ju om vår kärnverksamhet. Att stora infrastrukturavtal har lång löptid är vanligt men 20 år är långt även i det sammanhanget. Vi är näst störst på att leverera ip-vpn i Sverige och vi ser hur våra kunder behöver allt mer kapacitet. Marknaden går från koppar till fiber och våra kunder ska känna trygghet i att ingen leverantör har bättre förutsättningar än vi att ta dem dit, säger han.

Totalt finns DGC idag representerade med 1000 nätnoder på 700 orter i landet.

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation och telekombranschen.
Just nu begränsat erbjudande!

Gratis nyhetsbrev!

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Telekomidag sparar mina uppgifter