E-com har funnits i Hudiksvall sedan 1994, och är sprunget ur Ericssons verksamhet i staden. Sedan 2018 driver Henric Lööv verksamheten.
– Efter att ha jobbat i storstäder och runt om i landet i kedjor så blev jag chockad när jag kom hit. För här var butiksdelen dominerande med fyra personer som jobbade heltid med ett kösystem i butiken för man hann inte med. Att då komma från butiksdöden där man sett att man under 10-15 år har byggt om alla butiker till mer av showrooms och skicka ut säljarna på fältet, säger han och fortsätter:
– Här funkade det fortfarande och då vill man inte kasta ut det, men nu har tiden kommit ikapp oss. Vi är några färre anställda idag, men vi är mer lönsamma och under pandemin lärde sig kunderna att det funkar att beställa saker utan att besöka butiken.
E-com täcker stora delar av Hälsingland och är främst inriktade på små och medelstora företag. Man kombinerar traditionell telefoni med kommunikation inom bullriga industrier, mobiltäckning inomhus samt installationsverksamhet i fordon som taxibilar och transportfordon.
– Vi jobbar stenhårt med service som vår största konkurrensfördel. Vi är kända för att ha väldigt mycket kompetens inom våra områden och vi har funnits här länge och känner våra kunder. Men annars kan man säga att det är en extremt konkurrensutsatt bransch och det kan vara upp till sju, åtta konkurrenter som slåss om samma affärer.
Vad säljer ni för växlar?
– Vi har ju haft en gedigen bas utav PBX som suttit på väggarna runtom här i länet och de har ersatt det med molnväxlar. Vi säljer alla operatörers växlar, men ska jag vara helt ärlig så har vi inte sålt en operatörsväxel på två år. Det är inte värt att hålla på med eftersom det är för dåliga marginaler och vi kan hjälpa kunderna för lite. Så det blir ju mest Telavox och Dstny.
Hur går skiftet mot molnväxlar?
– Jag tycker att man har kommit en bit genom att man flyttat PBX:en till molnet, men däremot så tycker jag att det är många kunder som fortfarande inte använder möjligheterna det medför fullt ut. De är ganska ointresserade av det, bara de fortfarande har sin lur och kan ringa.
Henric Lööv menar att förändring ofta tar längre tid än man tror, men att nu när de flesta är över i molnvärlden är bollen satt i rullning.
– Och då kanske det blir så för någon att det blev väldigt bökigt att hantera köerna på sommaren. I den nya lösningen kan de göra den hanteringen med speciella tider för sommaren enkelt själva och då inser de wow. Det är sådant som oftast lockar och får de att börja använda möjligheterna.
För E-com handlar det också om möjligheter i höst. Henric Lööv har bestämt sig för att komma tillbaka till Dialect-kedjan.
– Jag har ju jobbat jättemycket inom kedjor, kedjeledning och så och framför allt Dialect i många år. En kedja är fantastisk när den levererar och man känner harmonin. Det kan vara lika förödande om man inte är där. För mig så var det som var avgörande med Dialect att de är väldigt starka på it-sidan.
Han fortsätter:
– Det är det området som jag ser finns underlag för här uppe att hjälpa små och medelstora företag med allt ifrån simpla saker som Office 365 med backuper till Teamsintegration. Så när Dialect ställde frågan så gjorde jag inte som jag gjort tidigare och sa nej. Nu kände jag att ja passar rätt bra.
Henric Lööv kommer att bedriva verksamheten både i Hudiksvall och Uppsala.