I slutet av augusti 2013 stod det klart att Mats Kraitsik Kalvik skulle lämna jobbet som vd för Dialect efter sju år. I december presenterades John Rydberg, då vd för Teliasonera Finance, som ny vd och han klev på i februari.
Ti: På vilket sätt märks det inom Dialect att du nu är på plats?
– Jag har sett till de här första veckorna att åka runt och besöka olika verksamheter. Det finns säkert en nyfikenhet kring vem jag är och vad jag ska göra, men risken är att det skapas en övertro på att jag kan köra en ”one man show”. Nej, det viktiga är dialogen med personer ute i verksamheten. Jag har ett antal hypoteser med mig som jag vill testa av, samtidigt som jag behöver lära mig hur allt fungerar.
Ti: Vad är utmärkande för din ledarstil?
– Jag fick nyligen höra att jag uppfattas som krävande och omhuldande. Det ligger nog en del i det. Jag är genuint intresserad av människor, men med ett lagom stort mått av intolerans. En ledare behöver både vara bra på att lyssna och samtidigt vara tydlig med vad som ska göras, varför och hur.
Ti: På vilket sätt kommer kunderna märka av att Dialect har fått en ny vd?
– Den styrka vi har i vår geografiska spridning är också vår svaghet. Jag vill att den storlek som Dialect som helhet har ska komma till tydligare nytta för kunderna, att vi blir bättre på att använda den breda kompetens som vi har över hela riket.
Ti: Är det något annat du vill förändra på Dialect?
– När det gäller erbjudandet mot kunderna har vi påbörjat resan från att vara en klassisk telefon- och abonnemangsleverantör till en kommunikationsleverantör som hjälper kunderna med allt vad de behöver. Från telefoni till samarbetsverktyg som Lync, lösningar för fordon, lagring med mera.
– Även sme-kunderna har mycket att vinna på att gå ifrån att handla it och telekom var för sig. Vi har tagit en position i att kunna leverera en helhetslösning inom kommunikation. Tyvärr är det i dagsläget för få av våra kunder som köper en helhet av de lösningar som vi har att erbjuda. Vi behöver vässa vår förmåga att visa kunderna på de här möjligheterna.
Ti: Vad tar du med dig från Telia in i Dialect?
– Det är klart att jag har hunnit skaffa mig en relativt bred kompetens om företagsmarknaden med erfarenhet från olika delar. Sedan har jag med mig de kanske lite tråkiga men viktiga kunskaperna om behovet av rutiner, processer, styrning, rapportstrukturer och liknande.
Ti: När din företrädare slutade var främsta skälet att lönsamheten i hela kedjan inte utvecklades tillräckligt snabbt. Vad är det som gör att lönsamheten ska utvecklas snabbare med dig vid rodret?
– Jag tror att det är en kombination av att vara kostnadsmedveten, att vara försiktig med pengarna, och att nå ut med erbjudandet till kunderna. Vi kan få bättre utväxling av de enormt många kundrelationer vi har. Om vi erbjuder en hel meny är det synd om kunderna stanna vid förrätten.
Ti: Vad händer med strukturen i bolaget?
– Dialect består idag av kring hälften centralt ägd verksamhet och hälften av lokal franchise. Vilken strategi vi ska ha för detta framåt, är något vi ska utreda. Det handlar om vilken strategi vi ska ha. Kortsiktigt kan det nog tillkomma några franchisetagare, vi har dörren lite grann på glänt just nu.
Ti: Dialect rankas högst bland telefonileverantörna enligt Custice. Du sa i en kommentar till den rapporten att ni arbetat medvetet för att förbättra era kunders upplevelse av de produkter och tjänster som ni tillhandahåller. Vad är det ni har förbättrat?
– Vi har lagt ner oerhört mycket arbeta på att automatisera våra rutiner och processer kring hårdvara, leveranser och supporthantering. Det innebär att vi får mer tid för att prata med kunderna, en möjlighet som vi behöver bli bättre på att nyttja. Men grundförutsättningen är bra – en nöjd kund är en lojal kund som vill komma och handla av oss igen.
John Rydberg tycker sammanfattningsvis att Dialect har ett bra erbjudande idag. Det finns ändå ett spår som han vill utveckla vidare och han kallar det för bekymmersfri kommunikation.
– Exakt vad det innebär tänker jag inte avslöja här och nu. Det ska vi istället använda för att slå våra konkurrenter med häpnad framöver.