Digitaliseringsministern: Stora fördelar med molnet

Molnet Ett viktigt tekniskt kliv och något som ger svenska företag affärsmöjligheter. Enligt digitaliseringsminister Khashayar Farmanbar är molnet framtiden – och något även offentlig sektor ska kunna använda.

Digitaliseringsministern: Stora fördelar med molnet
Khashayar Farmanbar, energi- och digitaliseringsminister, Infrastrukturdepartementet

När den amerikanska kongressen tog beslutet att myndigheter i USA alltid ska kunna hämta ut information ur amerikanska moln utan kundens medgivande eller vetande – sattes en snöboll i rullning. Och nu har det snudd på blivit omöjligt att använda exempelvis Microsofts eller Googles tjänster fullt ut.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Tillgång till vår digitala Premium-tjänst om professionell kommunikation.
  • Nischade nyhetsbrev för Professional och Contact Center.
  • Få tillgång till alla avsnitt i vår utbildnings-tv om Teams, SD-Wan och Chattbotar.
  • Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på Telekom-branschens viktigaste frågor.
Redan prenumerant?

När Skatteverket gick ut med en skrivelse i fjol där de med bestämdhet sa att det inte var juridiskt gångbart att använda Microsoft Teams – så skickade det rejäla svallvågor i det offentliga Sverige.

– Utifrån det juridiska så var det inte framkomligt någonstans. Att använda Teams innebär personuppgiftsbehandling i USA och det finns inga tekniska åtgärder vi kan göra för att säkra mot detta, sade Daniel Melin på Skatteverket då.

Under 2021 gjorde sedan Skatteverket tillsammans med flera andra myndigheter en utredning kring vilka andra möjligheter som fanns och i höstas presenterades resultatet.

Ett viktigt steg att ta

Men offentlig sektor tvekar fortfarande inför att migrera till molnet. Beklagligt menar digitaliseringsminister Khashayar Farmanbar och i en intervju med Ny Teknik säger han att molnet är ett viktigt steg att ta.
– Offentlig sektor måste hitta lösningar för att kunna använda molntjänster, för det finns väldigt stora fördelar. För de fördelar som går att få av AI, maskininlärning och andra moderna lösningar spelar det stor roll att kunna samla data i ett moln som är säkert och går att lita på för att kunna använda data för till exempel avancerade beslutstöd eller för att hitta potentiella risker, säger han till tidningen.

Så hur ska myndigheter agera? Farmanbar pekar ut tre alternativ för att kunna nå molnet.

Den första och mest omedelbara åtgärden är att leta efter lokala alternativ. Här menar ministern att de svenska och europeiska företag som kan leverera detta har stora affärsmöjligheter – för det är ju inte bara i Sverige det här problemet finns.

Därtill så finns det tankar om ett statligt moln, dock är det ett förslag som fortfarande bara ligger på beredningsstadiet.

Nytt avtal kan lösa problemet

Alternativ två är att EU och USA får till nya avtal som reglerar europeisk data. Kan man få till garantier att amerikanska moln är GDPR-säkra, så löses problemet. Men det innebär då att den amerikanska staten ska ta ett steg tillbaka och värdera upp techbranschens affärsintresse i förhållande till det nationella säkerhetsintresset.

Det tredje alternativet som anges i intervjun med Ny Teknik är kanske inte så mycket ett alternativ utan mer en satsning. Den handlar om riktlinjer.
– Gemensamma ramverk mellan myndigheter, staten och organisationer om vilken typ av data som får lagras var och hur det ska behandlas. Den vägen är intressant på lång sikt, men det kommer att ta tid att få på plats, säger Khashayar Farmanbar.

Senaste artiklarna

Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv om aktuell teknik.