Digitalt kommunikationsnät får nu snabb utbyggnad

Mobilt Med dagens mobilnät skulle man kunna tro att behovet av kommunikationsradio försvunnit, men så är det inte. Nu pågår uppbyggnaden av ett nytt digitalt radionät för lantbruk och åkerinäring som ska ersätta föråldrad analog teknik.

Digitalt kommunikationsnät får nu snabb utbyggnad
Så här såg täckningskartan för Orbigos nät ut i januari 2016.
Så här såg täckningskartan för Orbigos nät ut i januari 2016.

Orbigo heter företaget som bygger upp det nya digitala kommunikationsnätet. Nätet har funnits på plats i Stockholm sedan 2010 där det testats av ett antal företag inom transportbranschen men också av parkeringsvakter och väktare. I nätet kan företag och organisationer få egna separata och privata kanaler vid sidan av mer traditionell öppen radiokommunikation. Vid sidan av tal erbjuder det nya nätet också sms, gps-postionering och larmtjänster. Datatrafik i en vidare bemärkelse finns inte men den textbaserade kommunikationen kan användas i system för exempelvis arbetsordrar.

Precis som med en traditionell komradio saknas telefonnummer, anropen görs istället rakt ut i etern genom önskad kanal. Det har fördelen att man inte behöver veta exakt vem det är som man vill nå. På de platser där nätet inte har någon täckning kan terminalerna ändå användas för direktkommunikation, då med en räckvidd på mellan fem och tio kilometer för fordonsmonterad utrustning.

På vilka platser nätet byggs ut beror på kundernas önskemål. Idag är det koncentrerat till Göteborgsområdet, Stockholm, Östergötland, södra Norrland och Luleåområdet.

Utbyggnaden av Orbigos nät sker i samarbete med Sveriges Åkeriföretag och medlemmar i organisationen har kraftiga rabatter på abonnemangsavgiften.

Kontoret

Samarbete

Whitepaper

Kontaktcenter

Karriär

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation.
Just nu begränsat erbjudande!