Digtalt sjukhus i Trondheim sjösatt

Ett gigantiskt projekt med att digitalisera St. Olavs Hospital i Trondheim är nu i hamn. Hela sjukhuset har fått ip-telefoni och trådlös uppkoppling för både patienter och läkare. Driften av it-systemet har lagts ut på norska EDB.

Digitaliseringen av sjukhuset betraktas som ett av de mer avancerade projekten i Europa. Stor vikt har lagts vid att använda teknik som ger bästa möjliga service till patienterna. Bland annat kan varje patient ringa, titta på tv, surfa, skicka e-post och komma åt sin journal från sitt rum.

Telenor, som levererat lösningen, har försett sjukhuset med ip-telefoni och ip-nätverk med möjlighet till trådlös uppkoppling över hela sjukhuset. Tanken är att alla läkare ska utrustas med handdatorer.

För EDB som nu fått uppdraget att sköta driften, handlar det om ett avtal som är värt 115 miljoner norska kronor under de kommande tre åren, med option på ytterligare fem år. Detta är för övrigt första gången som ett sjukhus i Norge valt att utkontraktera driften av it-systemen.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.