Uppdraget går ut på att ta fram ett förslag om hur direktivet ska genomföras i praktiken där de brottsbekämpande myndigheternas behov av att ta del av trafikinformation ska vägas mot den personliga integriteten.
Klart om ett år
Gudrun Antemars arbete ska ske i nära samarbete med de berörda myndigheterna och med företrädare för branschen och näringslivet. Uppdraget ska redovisas senast den 1 april 2007.
– Användningen av lagrad trafikdata är ett av de mest effektiva verktyg polis och åklagare har för att klara upp brott idag. Genom den överenskommelse vi nu har i EU kan vi försäkra oss om att denna möjlighet kommer att finnas även i framtiden. Det är bra att vi nu får en klar och tydlig reglering på det här området, säger justitieminister Thomas Bodström i en kommentar.
Har mött kritik
Direktivet om trafikdatalagring har drivits av Storbritannien, Frankrike och Irland med Thomas Bodsrtöm i spetsen. Direktivet innebär att internet- och teleoperatörer blir skyldiga att lagra all trafikdata i upp till två år. Den nya lagen gäller trafikdata som genereras av telefoni, sms och internet, men inte själva innehållet i kommunikationen. Tanken är att informationen ska kunna användas av polisen för att utreda brott som ger minst två år i fängelse.
Förslaget om trafikdatalagring har mött hård kritik, bland annat för att det blir för dyrt för operatörerna, men också för att det anses vara integritetskränkande.