Distansarbetare struntar i säkerheten

De flesta anställda på företag som arbetar på distans är medvetna om säkerhetsriskerna med distansarbete. Trots det struntar många i riskerna. Det visar en undersökning som gjordes på uppdrag av Cisco.

Bland annat visade det sig att var femte användare låter vänner eller familj få tillgång till internet på jobbdatorn. Lika många använder sig av grannens oskyddade trådlösa nätverk när de jobbar hemma och 25 procent av de anställda öppnar okänd e-post. Som anledning på varför man slarvade med säkerheten svarade många att de inte såg något fel i det, att företaget inte brydde sig eller att andra också gjorde det.

– Att använda andras trådlösa nätverk eller låta icke anställda komma åt jobbdatorn är säkerhetsrisker som kan innebära att företagsinformation hamnar i orätta händer eller att företagets nätverk kan utsättas för hackarattacker, säger Håkan Nohre, säkerhetsexpert på Cisco i Sverige.

Shopping på internet

Rapporten visar också att bara 29 procent av de anställda medger att de använder jobbdatorn för personliga ändamål, men 40 procent svarar att de handlar på internet under arbetstid.

Enligt Cisco tyder undersökningen på att det finns höga potentiella säkerhetsrisker framför allt för stora företag med tusentals anställda. Företaget drar slutsatsen att it-funktionen därför måste utvecklas, ta en mer strategisk roll och skapa en starkare relation till användarna.

I undersökningen ingick 1 000 distansarbetare i 10 länder, bland andra USA, Storbritannien, Tyskland, Kina och Brasilien.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.