Den årligen återkommande säkerhetsundersökningen Verizon Mobile Security Index visar att de senaste årens stora omställning med fler anställda som arbetar på distans har inneburit stora utmaningar för företagens it-säkerhetsavdelningar.
Verizon Mobile Security Index 2022 bygger på uppgifter från 632 yrkesverksamma personer med ansvar för säkerhetsstrategier och hantering av mobila enheter såväl som IoT-enheter och visar att dagens uppkopplade arbetssätt har gjort många företag mer sårbara för it-attacker.
De flesta har en budget för mobil säkerhet
Enligt undersökningen ökade antalet attacker som ledde till data- eller systemavbrott med 22 procent jämfört med året dessförinnan. Antalet cyberattacker som påverkar mobila enheter ökar samtidigt som 85 procent av de tillfrågade företagen faktiskt har en budget som är avsedd för just mobil säkerhet.
Så många som 45 procent av de företag som tillfrågades har varit måltavla för en cyberincident under det senaste året, vilket innebär en mindre ökning jämfört med föregående år.
– För företag är ett driftstopp lika med förlorade intäkter. Komprometterad data är lika med förlorat förtroende. Företag måste ägna tid och budget åt sin säkerhetsarkitektur, särskilt när det kommer till enheter utanför företaget: annars gör de sig själva sårbara, säger Sampath Sowmyanarayan, vd på Verizon Business.
Många har kompromissat med säkerheten
Nästan åtta av tio tillfrågade i undersökningen anser att vårt förändrade sätt att arbeta, med fler distansarbetare och enheter, har påverkat it-säkerheten negativt och 52 procent medger att man kompromissat med säkerheten när det kommer till mobila enheter och IoT-enheter, exempelvis för att nå ett produktivitetsmålen. Undersökningen visar att de flesta låter distansarbetare använda sig av trådlösa nätverk i hemmet såväl som offentliga wifi-nätverk.