Ditt uppdrag: leverera tekniken som unga kräver

Debatt Tillgång till samarbetsteknologi är i dag ett måste, inte minst för unga medarbetare som har vuxit upp i en digital värld. Det skriver Ole Mygind, Nordenchef för Polycom.

Ditt uppdrag: leverera tekniken som unga kräver

Dagens unga generation är både bortskämd och krävande när det gäller samarbete, och de vill kunna arbeta effektivt och produktivt. 78 procent av de anställda anser att samarbetsplattformar gör dem effektivare. Det framgår av siffror från Wainhouse Research.

Tillgång till samarbetsteknologi är i dag ett måste, inte minst för unga medarbetare som har vuxit upp i en digital värld, och som förväntar sig att kunna använda tekniken effektivt på jobbet. De vill kunna arbeta hur som helst och när som helst. Detta är en av slutsatserna i Polycoms analys av trender kring samarbete. Och det finns fler trender man gör klokt i att hålla ett öga på under 2016.

Mobilitet handlar inte bara om att man ska kunna arbeta och ha åtkomst till data var och när som helst. Det handlar i hög grad även om hur detta ska ske. Polycoms egen undersökning visar att 72 procent av företagen redan erbjuder eller håller på att bygga ut sina samarbetsplattformar.

En tredje trend är webbteknologin som håller på att mogna men som fortfarande lider av brister i fråga om interoperabilitet. Wainhouse Research förutspår att webbläsarna inom tre till fem år kommer att kunna hantera webrtc för tal, videochatt och p2p-fildelning. Webrtc kommer under 2016 att öppna ögonen på de användare som inte har någon erfarenhet av online-samarbetsverktyg. Teknologin kan inte konkurrera med företagslösningarna i fråga om ljud, innehållsdelning och videokvalitet, och den kommer inte heller att få någon bred användning innan den samspelar med samarbetsmiljöer för företag.

En annan trend rör framtidens arbetsplats. Nya lösningar skapar nya arbetsrum, nya mobila arbetsmönster och ett stort utbud av multimedial kommunikation och samarbete. Vi kommer att se lösningar som är tillgängliga i vilken miljö som helst, kombinerat med en förbättrad användarupplevelse.

De traditionella konferensrummen blir multifunktionella och enklare att använda, och vi kommer även att få uppleva en boom i fråga om små mötesrum, så kallade huddle rooms. Wainhouse Research uppskattar att det redan finns 30 till 50 miljoner huddle rooms och att dessa blir allt bättre.

Molnteknik kommer att vidga möjligheterna för samarbete ytterligare. Samarbetslösningar för företag med videokonferensrum har tidigare varit förbehållet stora företag. Detta ändrar sig under 2016 med skalbara molntjänster som anpassas till kundernas behov. Det handlar om billigare lösningar som är enkla att använda.

Den sista trenden under 2016 är förbättringar av samarbetet över tidszonerna. Den globala arbetskraften kommer alltid att vara tvungen att förhålla sig till tidsskillnader, men här kan det kollektiva minnet vara en motkraft. Vi förväntar oss att flera företag kommer att införa en ”följ solen”-strategi där man lägger vikt vid det vi kallar det kollektiva minnet, där nyckelinformation när som helst är tillgänglig från vilken plats som helst och visas på ett korrekt sätt.

 

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.