Dramatiska prissänkningar att vänta

Kraftiga prissänkningar på telefoni. Det framtidsscenariot utmålas av en analytiker i OECD. Det är ip-telefonins och Skypes framfart som kommer ge prissänkningar på mellan 50 och 80 procent.

Det är Taylor Reynolds, telekomanalytiker hos OECD, som ger en framtidsbild av kraftigt sänkta priser för telefoni i Computer Sweden. Det handlar med andra ord om prissänkningar i storleksordningen flera hundra miljarder kronor för telefonbolagen. En av de krafter som nu driver prisutvecklingen är Skypes ip-telefonilösning. men nu uppger bland andra BT och France Telecom att deras ip-telefonilösningar är billigare än Skypes.

Utvecklingen går nu enligt Taylor Reynolds mot att priserna för vanlig telefoni och ip-telefoni hamnar väldigt nära varandra. Dit kommer vi redan 2007, enligt honom.

Han spår också att hushållen i framtiden kommer att betala cirka 30 euro i månaden, knappt 300 kronor, för fri fast telefonitrafik, 80 digitala tv-kanaler och bredband på 20 Mbit/s.

Senaste artiklarna

Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv om aktuell teknik.