Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Drygt ett år kvar till revolution i roaming

I juli 2014 ska mobiloperatörerna kunna erbjuda roaming via konkurrerande operatörer, samtidigt som kunderna behåller sina mobilnummer. De tekniska lösningarna är framme. Frågan är om operatörerna har dem på plats i tid.

Drygt ett år kvar till 
revolution i roaming

Pristaken inom EU för mobildata, samtal och sms vid roaming ska fortsätta att pressas nedåt. Nästa nivå träder i kraft den första juli i år. Då får 1 MB data inte kosta mer än 45 eurocent, ett uppringt samtal inte mer än 24 cent per minut och ett sms 8 cent. Ett år senare hamnar taket på 20 cent för 1 MB data, 19 för en samtalsminut och 6 för ett sms.

Men den riktigt stora förändringen den 1 juli 2014 är att den traditionella kopplingen mellan abonnenterna och deras hemmaoperatörer bryts upp. Kunderna kommer att kunna köpa paket för mobildata från alternativa roamingleverantörer (ARP) eller lokala så kallade breakout-operatörer (LBO) samtidigt som de fortsätter använda sina vanliga mobilnummer.

– Marknaden kommer att gå igenom en drastiskt förändring här. Konkurrensen ökar och operatörerna behöver göra mer för att möta sina kunders förväntningar, inte minst de stora företagskunderna, säger Sharon Aran på Starhome.

Hon är ansvarig för Starhomes EU 2014-lösningar, som presenteras vid MWC i Barcelona.

Ställer krav

LBO-modellen är ganska enkel. Den liknar dagens möjlighet att köpa internet via publik wifi inför avresan eller på destinationsorten och är inget som mobiloperatörerna måste erbjuda, bara stödja indirekt. För användarnas del kan man tänka sig några olika tekniska lösningar för att göra hanteringen enkel, exempelvis via särskilda appar.

ARP-modellen innebär att kunderna tecknar sig för roaming via en alternativ operatör i förväg. Upplevelsen i samband med resan blir precis som idag, med den skillnaden att man får två olika fakturor. Även det här måste mobiloperatörerna stödja, oavsett hur offensiva de vill vara i att själva erbjuda marknaden den här typen av mobildataabonnemang.

– De stora operatörerna tittar på det här nu. De vet att konkurrensen ökar och att de kommer mista roamingintäkter, säger Sharon Aran, samtidigt som Starhome försöker sälja in EU-2014-regleringen som en ny affärsmöjlighet för mobiloperatörerna.

Tiden rinner ut

Enligt Sharon Aran behöver mobilnätsoperatörerna göra ganska stora, inte triviala, investeringar för att möta kraven i EU-regleringen. Att exempelvis stödja en ARP påverkar alla nätelement hos operatören.

– Tekniskt är det inga problem att få till. Men tiden börjar bli knapp, konstaterar Sharon Aran.

Hon är rädd för att det finns mobiloperatörer inom EU som inte kommer att vara redo för de nya kraven den 1 juli 2014. Rekommendationen är att lösningen ska vara på plats några månader i förväg, det vill säga om ett år.

– De som inte är redo kommer att få böta, i enlighet med den lokala regleringen. Vad värre är att de operatörerna kommer att straffas av kunderna, säger Sharon Aran.

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation och telekombranschen.
Just nu begränsat erbjudande!

Gratis nyhetsbrev!

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Telekomidag sparar mina uppgifter