Dubbelt WP från Nokia

Som väntat presenterade Nokia idag sina första modeller med Windows Phone. Lumia 800 och Lumia 710 lär röra om rejält i smartpone-grytan. Men vi svenskar får vänta till nästa år.

Dubbelt WP från Nokia

Väntan har varit lång, redan i februari talade Nokia om att de tänkte byta spår från Symbian till Windows Phone. Men under Nokia World som just nu pågår i London visades de första två modellerna med Microsofts operativsystem upp. Förhandsryktena tydde på att toppmodellen utseendemässigt skulle bli väldigt lik Meego-telefonen N9 och så blev det också. Lumia 800 som den nya telefonen heter är närmast identisk med N9 förutom att den fått de obligatoriska tre knapparna för tillbaka, hem och sök. Nu är det verkligen inget att vara besviken över för N9 är en riktig snygging.

Prispressat syskon

Förutom Lumia 800, vilket blir den modell som först kommer till Sverige, förhoppningsvis strax efter nyår, presenterade Nokia också den billigare modellen Lumia 710 som först lanseras i Asien för att sedan komma till Europa någon gång i början på 2012. Båda telefonerna har samma enkärniga processor på 1,4 GHz och samma grafikkretsar, men 710 får mindre lagringsutrymme, en enklare kamera, en annan typ av skal och kortare batteritid. Med en prisskillnad på hela 1 500 kronor plus moms känns det ändå som ett kap. Det officiella priset för Lumia 800 blir omkring 4 200 kronor plus moms och för Lumia 710 cirka 2 700 kronor plus moms.

Att Lumia 800 inte fått någon dubbelkärning processor kan verka konstigt med tanke på att Iphone 4s och de flesta toppmodeller i Android-lägret nu har det. Men Windows Phone är resurssnålt och snurrar enligt våra erfarenheter på bra i exempelvis HTC Titan som har en motsvarande processor. Både 710 och 800 har fått var sin 3,7 tums-skärm med upplösningen 800×480 pixlar. I Lumia 800 handlar det om en amoled-skärm medan Lumia 710 fått nöja sig med en enklare tft-varian med Nokias Clear Black-teknik.

Gratis navigering och musik

När det gäller mjukvaran finns så klart allt det med som kommer som standard i Windows Phone. Men Nokia har också gjort några viktiga egna tillägg. För det första har de precis som i sina Symbian-telefoner inkluderat riktig navigering med talade instruktioner. Kartor kan laddas ner i förväg och hela härligheten som fått byta namn från Ovi Maps till Nokia Drive ingår i priset.

Ingår gör också en helt ny tjänst som heter Nokia Music. Via funktionen Radio Mix går det att lyssna på strömmande musik från färdiga spellistor utan att det kostar något mer än eventuell datatrafik. Ska man exempelvis sätta sig på ett fly ska det dessutom kunna ladda ner musiken i telefonen och fortsätta lyssna – även det utan extra kostnad. Sedan går det förstås också att köpa musik i Nokias butik om så skulle önskas.

Den tredje mjukvarunyheten som blir unik för Nokias Windows-telefoner blir en sport-app som ska ge snabb åtkomst till både nyheter och resultat från de stora serierna världen över. Utformningen blir väldigt lik de befintliga hubbarna i Windows Phone.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.