Dyr dollar slår mot it-inköpen

Affärerna Världens företag kommer att lägga mindre pengar på it i år jämfört med 2014 och tydligast är det när det gäller telekom som tappar 2,6 procent visar Gartners senaste prognos. Men siffrorna avspeglar inte riktigt verkligheten konstaterar analysföretaget.

Under 2014 ökade de totala satsningarna på it med 0,9 procent till 3 710 miljarder dollar men den uppåtgående kurvan bryts under 2015 om vi får tro Gartners prognos. Totalt kommer det att köpas it för 3 662 miljarder dollar vilket innebär en minskning på 1,3 procent. Oroande för branschen kan tyckas men Gartner konstaterar att det inte handlar om någon krasch utan snarare en illusion som hänger ihop med den kraftigt stärkta dollarkursen. Kompenserar man siffrorna för dollarvärdet i förhållande till andra valutor handlar det fortfarande om ett tapp på 0,6 procent jämfört med det sista kvartalet 2014 men då låg tillväxten å andra sidan på starkt 2,4 procent.

Klart är i alla fall att tillväxten för telekomtjänster är det område som går svagast. Räknat i dollar tappar området 2,6 procent jämfört med 2014 som även det var ett svagt år med en minskning av inköpen med 0,8 procent.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.