Dyra, men vassa värstinglurar

Test I våras släpptes Jabra nya värstinglurar Evolve2 85, med vasst ljud, anc och utfällbar bom. Telekom idag har testat.

Dyra, men vassa värstinglurar

Som med alla nya headsets idag är det första valet man ska göra om man vill ha ett headset som är anpassat för Microsoft Teams eller en uc-variant. För Jabra Evolve2 85 är det i alla fall ingen prisskillnad, vilket därmed inte behöver påverka valet.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Tillgång till vår unika digitala Premium-tjänst öppen bara för prenumeranter.
  • Ett nischat nyhetsbrev för just ditt intresseområde; Professional eller Contact Center.
  • Full tillgång till vår digitala kunskapsbank med över 16 000 artiklar.
  • Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på Telekom-branschens viktigaste frågor.
Redan prenumerant?

Med varianten för Teams kan man med Teams-knappen på högra kåpan:

* Starta Teams,

* Svara på Teams-samtal,

* Öppna mötes-sida,

* Få fram missade samtal med mera.

Dessutom blinkar knappen lila när det finns åtgärder att hantera i Teams. Vi har dock inte testat uc-varianten och där är Teams-knappen istället en knapp för att svara och lägga på samtal.

Vi backar tillbaka till priset, eftersom det är en av sakerna som sticker ut med denna värstinglur från den danska tillverkaren. 4600 kronor exklusive moms är ett högt pris och ska jämföras med Polys Voyager 8200 UC för 2200 kronor och Epos (tidigare Sennheiser) Adapt 660 för 3500 kronor.

En viss skillnad alltså, men vad får man för den saftiga prislappen.

Jabra Evolve2 85 är ett stilrent och snyggt headset. Materialvalen känns påkostade i både lurar och kuddarna. Det här känns som en premium-produkt av modernt snitt där det mest uppseendeväckande att det finns en bom som är nästan helt infällbar i den högra kåpan.

I dessa tider med mängder av video- och telefonmöten har man ett headset på stora delar av dagen. Det ställer stora krav på komforten att bära dem och här fungerar Jabra-lurarna riktigt bra – kuddarna är mjuka och klämmer inte åt. Enda gången det blev riktigt varmt inne i dem och det kom lite svettdroppar på kuddarna var under sommarens varmaste dag; ett varmt kök medan jag lagade mat och testade anc och musik-kvaliteten i Spotify blev svettigt.

Den passiva och aktiva bullerdämpningen är riktigt bra i 85:an. Vår fläkt som låter som ett tröskverk hördes inte alls när jag krämade på Blinding Lights. Den här typen av lurar är som allra mest bekväma på ett flygplan för att rensa bort suset där, men med rådande omständigheter är det inte aktuellt att testa.

I en app som medföljer går det att ställa in mängden anc och hur mycket av ljudet omrkign som ska släppas igenom.

Fakta och betyg

Fakta: Jabra Evolve2 85
Typ: Overear-lurar med utfällbar bom.
Fungerar med: Dator, smartphone och tablet.
Anslutning: Bluetooth 5.0 och/eller usb-dongel som medföljer.
Vikt: 286 gram

Mikrofon: 10 stycken.
Färg: Svart och beige.
Övrigt: Kan kopplas ihop med Jabras app för fler inställningsmöjligheter, till exempel olika inställningar beroende på musiktyp. Certifierade för bland annat Teams, Skype for business, Cisco, Avaya med flera.
Cirkapris: 4600 kr.

Betyg: 7,6
Prestanda: 9
Kvalitet och design: 9
Användarvänlighet: 7
Innovation: 7
Prisvärde: 6

Ljud är ju inte bara musik, utan också telefonsamtal. Vi har kört med koppling med usb-dongel, direkt med bluetooth till både dator och mobil – och samtalsljudet är alltid skarpt. I klass med de bästa headseten vi tidigare har haft inne för test. Vilket man bör kunna kräva när enheten utrustats med 10 mikrofoner.

Det går att prata i telefon med bomen både utfälld och uppfälld, men det hörs en skillnad när vi testar att vara på andra sidan. Ljudet blir klarare, framför allt i en lite bullrigare miljö, när bommen är nedfälld.

På både höger och vänster kåpa finns det knappar där man kan ställa in volym, pausa musik, stänga av lurarna och koppla dem med bluetooth. Knapparna är små, och man får känna sig fram för att hitta rätt till de knappar som reglerar volymen.

En grej som jag gillar skarpt under mitt test är batteri-tiden. En full laddning räcker i 37 timmar och laddar du ur så går det på en kvart att få till en miniladdning så att du kan köra i ytterligare 8 timmar. Inte en enda gång råkade jag ut för mardrömmen att headsetet var urladdat vid ett viktigt möte.

Som tillbehör kan man också köpa med en laddställning. Den är smidig, men för mig räcker det bra med usb-sladd.

Jabra har fått till väldigt fina lurar, men för att de verkligen ska bli köpvärda bör man förhandla sig till rabatt från sin återförsäljare.

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde.