Dyrt med varningssystem via sms

Att använda sms som ett varningssystem är både dyrt och osäkert. Det konstaterar Räddningsverket i en rapport där de presenterar en trestegsplan för att bygga ut tekniken för massutskick via sms.

I samband med tsunamikatastrofen aktualiserades behovet av att snabbt kunna nå ut med varningar. Räddningsverket har därför fått i uppdrag av regeringen att lämna förslag på hur olika kommunikationstjänster i mobiltelesystemen kan användas för att varna och informera allmänheten i samband med olyckor och kriser.

Enligt Räddningsverkets rapport är sms inte ett tillförlitligt system för att utfärda varningar till allmänheten. Dels är det osäkert om meddelandena verkligen når fram, dels kan det ta timmar att ta reda på vilka mobiler som finns i det olycksdrabbade området. Dessutom finns det ingen tidsgaranti för när meddelandet når fram till mottagaren.

Plan i tre steg

Räddningsverket föreslår därför en plan i tre steg där första steget handlar om att ta fram en strukturerad metod i samverkan mellan myndigheter och mobilnätsoperatörer för hur sms kan användas för information till allmänheten. Kostnaden beräknas till 3 miljoner kronor per år plus trafikkostnader för att sända meddelanden.

Det andra steget handlar om att göra investeringar i de befintliga mobilnäten för att snabbare kunna söka rätt på abonnenter och sända ut meddelanden. Kostnad: 10–40 miljoner kronor i investeringar, 9–18 miljoner kronor per år i driftskostnad plus trafikkostnader.

Endast för information

Det tredje steget handlar om att införa ett system av typen Cell Broadcast Service som är en teknik för massutskick av meddelanden. Denna kan dock inte användas för internationella utskick idag. Kostnad: 100–260 miljoner kronor i investeringar samt 40–80 miljoner kronor i årlig driftskostnad. Men Räddningsverket påpekar i sin rapport att det krävs en mer djupgående studie för att ta ställning till CBS eller motsvarande teknik.

På sikt tror Räddningsverket att sms kan fungera för information, men inte för att varna folk i fara.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.