E-legitimation ska bli säkrare

E-tjänster It-cheferna på tre stora myndigheter har fått gehör för sina skrivelser: Nu ska E-legitimationsnämnden ska se över säkerheten av den nya modellen för e-leg.

E-legitimation ska bli säkrare

Regeringen har gett E-legitimationsnämnden i uppdrag att analysera den nya modellen för e-legitimationen ur ett säkerhetsperspektiv. En av de bidragande faktorerna är att det nya e-leget knappt hann presenteras förrän det stötte på patrull i början av mars.

Då gick it-cheferna på Försäkringskassan, CSN och Arbetsförmedlingen, alla storanvändarna av e-legitimation, ut och framförde kritik mot den nya modellen. Man ansåg att den nya legitimationen, i sitt utförande, var mindre säker men också utformad på ett sätt som skulle kunna vara förvirrande för användaren. Kritik framfördes också mot att systemet inte var tillräckligt anpassat för smartphones.

Krävde översyn

Alla tre myndigheterna sände skrivelser till MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, att man krävde en översyn. En granskning som nu blir av, där E-legitimationsnämnden och MSB tillsammans ska se över det nya e-leget.

– Ska vi kunna skapa effektiva digitala offentliga e-tjänster, som både företag och enskilda vill använda, behövs det en bra och säker lösning för e-legitimation, säger it- och energiminister Anna-Karin Hatt, i ett pressmeddelande.

Uppdraget ska vara klart och redovisas den 30 september.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.