E-post kostar miljoner i onödan

Svenska företag kan spara miljoner med en rationell e-posthantering, enligt en undersökning av EMC. Ett genomsnittligt svenskt företag betalar cirka en miljon kronor i onödan för att lagra e-post.

IT-företaget EMC har analyserat åtta stora svenska organisationers e-postmiljöer. Resultatet visar att ett genomsnittligt svenskt företag betalar cika en miljon kronor per år i onödan för att lagra e-post. Exempelvis kan företagen i Sveriges största region, Stockholms Län, varje år spara 243 miljoner kronor.

E-post har blivit ett av de viktigaste affärsverktygen för svenska företag. Men få har enligt EMC en samlad strategi för att hantera e-post. Det vanligaste sättet är att e-posten lagras på ett stort antal olika platser i nätverket. Ett och samma dokument kan vara lagrat på flera hundra olika ställen, vilket resulterar i ett onödigt stort behov av dyrbart utrymme. Samtidigt växer mängden yrkesmässig e-post med cirka 50 procent årligen.

– E-mejl har blivit allt mer prioriterat hos oss. Internposten är nästan obefintlig. Med 16 000 användare som skickar och tar emot cirka 20 mejl var per dag så spar vi mycket pengar varje år genom att vi numera lagrar bara en version av ett dokument som har skickats till flera mottagare, säger Anders Lindberg på Scania IT.

Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv om aktuell teknik.