Edge-installationer blir både fler och större

datacenter Marknaden för datacenter förändras visar en ny undersökning från Vertiv – allt fler väljer att satsa på edge computing.

Edge-installationer blir både fler och större

Edge computing, eller kantdatorsystem, innebär att beräkningar utförs av dedikerad utrustning i utkanten av nätverket i stället för i centrala servrar. Resultatet blir att de datamängder som belastar nätverket och de centrala servrarna minskar i omfattning.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Tillgång till vår digitala Premium-tjänst om professionell kommunikation.
  • Nischade nyhetsbrev för Professional och Contact Center.
  • Få tillgång till alla avsnitt i vår utbildnings-tv om Teams-telefoni, SD-Wan och Chattbotar.
  • Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på Telekom-branschens viktigaste frågor.
Redan prenumerant?

En ny undersökning genomförd av datalagringsföretaget Vertiv visar att antalet edge-installationer ökar snabbt och att många företag väljer att lägga resurser på detta område. Under de kommande fem åren väntas edge-systemen växa snabbare än traditionella datacenter.

Avlastar centrala datacenter

– Allt fler IT-resurser flyttas till edgelösningar, vilket avlastar centrala datacenter i moderna hybridnätverk. Vår undersökning visar på ett stort behov av IT-lösningar i närheten av slutanvändarna och det innebär att det behövs edgelösningar”, säger Victor Elm, försäljningschef Norden, Vertiv.

Undersökningen visar att 34 procent av företagen planerar eller är på väg att genomföra stora edge-satsningar. En fjärdedel av företagen har redan dragit igång med specialiserade edge-installationer.

Edge-installationerna ändrar också karaktär – de blir både större och mer energikrävande. Det sistnämnda har lett till att hållbarhetsaspekten har blivit allt viktigare. Av de företag som deltar i undersökningen planerar 40 procent att satsa på förnyelsebara energikällor.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.