Effektivare fiberanslutningar

Nätverk Fiberanslutningar även till platser där det i dag inte är möjligt. Det ska bli verklighet genom att projekt mellan fiberbranschen och forskare på Mittuniversitet.

Effektivare fiberanslutningar

Enligt beräkningar från Mittuniversitet uppgick kostnaden för fiberutbyggnaden i Sverige till 10 miljarder kronor, bara under förra året. Men samtidigt som det finns ett behov av att ansluta hela landet finns det fortfarande stora regionala delar där det inte är ekonomiskt hållbart att erbjuda fiberanslutningar.

– Kostnaden för att installera fiber begränsas idag inte av teknisk utrustning utan istället av tid för grävmaskiner och arbetskraft. För att effektivisera fiberutbyggnaden behöver därför teknik och metoder som reducerar arbetstiden, säger Kent Bertilsson, projektledare vid Mittuniversitetets forskningscenter.

Genom det nya forskningsprojektet Fiber siktar samarbetsparterna på att hitta en bättre metod för att med hjälp av sonder kunna planera läggning av fiberrören. Med detta vill man på förhand ta reda på hur långt det går att blåsa fibern på ett tillförlitligt sätt. Projektet kommer även att innefatta studier av nya metoder för att skarva fiberdukar och blåsa in fiber till hushåll snabbare. Målet med projektet är att installatörer ska kunna installera fler hushåll på kortare tid och på så vis sänka kostnaderna för bland annat arbetstid.

Forskningsprojektet Fiber delfinansieras med 3,7 miljoner kronor från den Europeiska regionala utvecklingsfonden. Mittuniversitet samarbetar med Eltel Networks, Fiber Optic, Valley, ICT Networks, Servanet och Sundsvalls kommun.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv om aktuell teknik.