Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

PTS genomför tillsyn av Tele2

Driftstörningar [UPPDATERAT] I februari i år drabbades Tele2 av omfattande störningar, som även spred sig till Telia och Telenor. Nu ska PTS genomföra en tillsyn av Tele2 efter händelsen.

Det var 23 februari i år som mycket omfattande störningar i de svenska mobilnäten slog till. I efterhand har det visat sig att felet uppstått hos Tele2, där en felkonfiguration i en router ska ha varit grundorsaken.  Tele2 drabbades av omfattande störningar i 2g-, 3g- och 4g-näten. På de platser där nät delas med Telia eller Telenor drabbades också de två operatörerna av störningar. Problemen höll i sig sammanlagt under flera timmar, och flera myndigheter drabbades. Ti pratade bland annat med polisen i Östergötland, som hade stora problem med sin telefoni under dagen.

PTS kommer nu att inleda en tillsyn av Tele2 med anledning av de inträffade.

– Tele2 har uppgivit att de ska genomföra vissa åtgärder. I ett första skede handlar det om att PTS ska få in Tele2s tidsplan, och granska så att Tele2 vidtar åtgärderna enligt planen. Vi får in deras planering om ungefär en månad, säger Karin Lodin, jurist på PTS.

Ti: Går det att säga något om vilka åtgärder det kan röra sig om?

– Orsaken var en felkonfiguration i en router, och därför är en av åtgärderna att se över hela processen för hur konfigurationer går till.

”Brukar vidta åtgärder”

PTS förklarade tidigt att de såg allvarligt på händelsen. Det har också varit en bakomliggande orsak till att myndigheten inleder en tillsyn.

– Vi ser såklart allvarligt på det inträffade. Eftersom det också drabbade andra operatörer blev omfattningen väldigt stor och det är allvarligt. Det underlättade beslutet att inleda tillsyn, säger Karin Lodin.

Ska utreda design av näten

Att det enskilda felet fick sådana omfattande konsekvenser – inte bara för Tele2, utan även andra operatörer – är också en av de svagheter som Tele2 ska utreda om det går att bygga bort.

– En av de punkter som Tele2 ska undersöka är att se om det går att göra något i designen av nätet och se om det går att göra något åt att ett enskilt fel kan få så stora konsekvenser, säger Karin Lodin.

Ti: Finns det några möjligheter för er att utdöma en bot eller liknande?

– Vi har inga sanktionsmöjligheter av det slaget, operatörerna brukar vidta de åtgärder som krävs för att förhindra att en liknande incident inträffar igen. I sällsynta fall kan PTS förelägga en operatör om att denne ska vidta en viss åtgärd som krävs för att uppfylla lagen, men vi brukar inte behöva hamna där, säger Karin Lodin.

Tele2 säger att de inte vill recensera PTS beslut, men att de samarbetat och samarbetar med myndigheten.

– Vi ser ingen anledning att recensera PTS beslut, men vi kan konstatera att vi har inlett en dialog med PTS sedan flera veckor, där vi presenterat utredningen, den bakomliggande orsaken som var ett konfigurationsfel i en router, och de åtgärder vi i viss mån redan implementerat. Parallellt med den här dialogen har vi haft en dialog med våra samarbetspartner Telia och Telenor, säger Oliver Carrà, presschef på Tele2.

”Mänsklig faktor bakom”

Oliver Carrà säger att Tele2 nu genomför en genomgång av företagets rutiner och processer, men att felet orsakades av den mänskliga faktorn, vilket är svårt att skydda sig mot.

– Vi ser över rutiner och processer. Givet att det var den mänskliga faktorn som stod bakom, i och med felkonfigurationen av hårdvara, så är det svårt att skydda sig, men vi ser över våra rutiner och processer för att minimera riskerna att det upprepas, säger han.

Tele2 ska också titta på frågan hur konsekvenserna kunde få en så stor spridning, men en mer detaljerad förklaring väljer Tele2 att inte sig in på.

– Vi visar full öppenhet för PTS i utredningen, men av naturliga skäl kan vi inte i detalj gå in på hur nätet är uppbyggt. Det är av säkerhetsskäl, säger Oliver Carrà.

Kontoret

Samarbete

Whitepaper

Kontaktcenter

Karriär

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation.
Just nu begränsat erbjudande!

Gratis nyhetsbrev!

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Telekomidag sparar mina uppgifter