Elgiganten återvinner små elprylar

Elgiganten vill underlätta återvinningen av små elprodukter och under hösten kommer särskilda ”slussar” att installeras vid ingången till varuhusen där man kan slänga batterier, glödlampor och mindre elprodukter.

Gamla elprylar som slängs i hushållssoporna eller i fel återvinningskärl är en stor miljörisk visar en nyligen publicerad undersökning från organisationen Avfall Sverige (se länkad artikel). Faran med att de förbrukade elprylarna hamnar i hushållssoporna eller i fel återvinningskärl är att de innehåller farliga tungmetaller, såsom kvicksilver och kadmium och om soporna bränns kan dessa metaller hamna i vattnet och luften.

Elgiganten vill underlätta återvinningen av elprodukter och under hösten kommer särskilda ”slussar” att installeras vid ingången till Elgiganten-varuhusen där man kan slänga batterier, glödlampor och mindre elprodukter. Produkter som annars lätt slinker ner i hushållssoporna.

– Vi vill göra det lätt att återvinna på rätt sätt. I slussarna ska man kunna lämna sådant som man kan bära med en hand, säger Thor Christian Wiik Svendsen, nordisk miljöchef för Elkjøpskoncernen där Elgiganten ingår.

För större uttjänade elprodukter har Elgiganten erbjudit sina kunder återvinningsstationer invid varuhusen sedan 2006. Dessa är ofta placerade på varuhusets parkeringsplats eller på baksidan av byggnaden. Under hösten förses dessa stationer med nya tydligare skyltar.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.