Elmätare med sim-kort nytt grepp från Vodafone

Vodafone vill använda mobilnätet för att fjärravläsa elmätare. Tillsammans med Actaris har de därför tagit fram en ny typ av elmätare med inbyggt sim-kort.
Tanken är att fjärravläsningen ska ske via gprs nattetid, när det finns gott om ledig kapacitet i mobilnätet.

Bakgrunden till det nya samarbetet mellan Vodafone Sverige och Actaris, som tillverkar elmätare och tillhörande system, är att alla svenska elbolag enligt lag senast år 2009 måste läsa av alla elmätare minst en gång per månad.

– Med vår och Actaris gemensamma helhetslösning kan elbolagen på ett effektivt sätt möta den omställning som lagen om elmätaravläsning innebär. De behöver inte investera i nya kommunikationssystem i och med att vårt gsm-nätverk täcker större delen av Sveriges befolkning, och behöver heller inte oroa sig för ökade kostnader i form av drift och underhåll eftersom vi sköter den delen, säger Geraldine Wilson, chef för Vodafone Sveriges kommersiella organisation.

Går via gprs

Vodafone och Actaris kommer att erbjuda elbolag en ny typ av elmätare med inbyggt SIM-kort, som kan fjärravläsas via mobilnätet. Paketlösningen drift och underhåll av kommunikationssystem samt ett centralt datasystem som sammanställer och överför mätarinformation till elbolagens faktureringssystem.

Genom att fjärrläsa elmätarna nattetid, när mobiltrafiken är mindre, utnyttjas nätets kapacitet bättre. Det innebär också att större mängder elmätarinformation kan överföras snabbt till elbolagens fakturasystem via gprs.

Rob Rickard, Skandinavienchef för Actaris ser det gemensamma paketerbjudandet med Vodafone Sverige som ett viktigt steg i att utveckla automatiska mätarsystem också i andra länder.

– Möjligheterna i vårt samarbete med Vodafone Sverige är enorma och vi siktar på att leda utvecklingen kring automatiska mätaravläsningar många år framåt, säger han.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.